Dagboek van Frans Petrij zijn Volvo's
Bijgewerkt 24-04-2021

 

Volvo 360 GLT 2.0i Volvo 460GLT 2.0i Volvo S40 18 Volvo S60 2.4 Turbo
Volvo 360GLT TEST Volvo 460GLT TEST Volvo S40 TEST Volvo S60 TEST
300.000 km 300.000 km 134.000 km 306.000 km
 RL-80-PG  HD-BV-69  ZG-JS-56  14-HB-BS
02-04-1987 09-10-1993 25-04-1999 09-05-2001
R.I.P. R.I.P. R.I.P.  

Rob van Kleef's 460 Turbo
Caravan aansluiting

Auto onderdelen

S60 Oud <> S60 Nieuw (Youtube)
Mailen andere zaken
Volvo S60 - V70 Forum

Originele film " in 60 seconds gone (1974)"Dagboek van een Volvo 360GLT bouwjaar april 1987
RL-80-PG


km stand bij aankoop 138.024

In 1994, kocht ik deze Volvo 360GLT  2.0i  met een kilometerstand van 138.024  voor 12500 gulden bij firma Hermans in Deventer. De auto was zoals de heer Hermans zelf vertelde in perfecte staat. Zijn onderhoudsbeurten had hij altijd keurig op tijd gehad. Dus de knoop maar doorgehakt en de auto gekocht. Een beetje vertrouwen moet een mens toch hebben In het begin ging het helemaal mis. Er mankeerde van alles aan de auto. Tot de geschillen commissie aan toe moest er aan te pas komen om alle reparatie kosten vergoed te krijgen. Om een klein voorbeeld te geven. Bij hoge snelheid afremmen gaf een probleem, de auto trilde of hij het er niet mee eens was om langzamer te gaan rijden, 4 verschillende soorten banden waren er gemonteerd, lendesteun bestuurdersstoel afgebroken, uitlaat niet juist gemonteerd, benzine verbruik veel te hoog en nog een aantal zaken. Uiteindelijk moest Hermans dit repareren omdat er BOVAG garantie op de auto zat. Bij 146.000 km brak het koppelstuk van de versnellingsbak aan stukken, na een hoop problemen en 2 lap reparaties van een of ander beunhaas die bij Hermans in de garage werkte was de versnellingsbak zover verprutst dat er een andere moest worden ingebouwd. Ik was zo boos dat ik de geschillen commissie te hulp heb geroepen.

En met de hulp van de EAC wonnen we de zaak (Hermans zelf was niet eens op zitting in Utrecht). Dus Hermans kon weer zijn beurs trekken . 1500 gulden schadevergoeding moest hij betalen die ik had uit moeten geven voor een andere versnellingsbak + inbouw. Ik moet de monteur van de firma Bunte uit Twello nog altijd een pluimpje geven, het koppelstuk en de bak zijn nog altijd heel. Daarna heb ik hem zelf verzorgt. Problemen kende hij niet meer. Alleen de carrosserie baart me zorgen verder is de auto in een perfecte technische staat. En zo zie je maar weer, een auto kopen bij een garagebedrijf zegt ook niet alles. Een aantal vitale onderdelen zijn inmiddels vervangen (dynamo, accu, uitlaat, banden, ophangbalk versnellingsbak, versnellingsbak, reactie stangen voorwiel ophanging, remmen, schokdempers achter, richtingaanwijzer schakelaar.) dit alles in 10 jaar, waarvan 80% in het eerste jaar, ik heb altijd met veel plezier met de 360GLT gereden. Voor 2 jaar geleden ging helaas in Duitsland de originele dynamo kapot tijdens de heenreis naar ons vakantieadres in Bockenheim, dus moest de dynamo vervangen worden. Een rib uit ons vakantie budget maar het was niet anders. Daarna heeft hij geen krimp meer gegeven en ons overal gebracht waar we wilde zijn. Altijd starten en lopen.

Maar nu  is het dan zover, de kilometerteller gaf het aan 300.000 bijna zorgeloze kilometers.  Dat hij deze kilometerstand aan moest geven precies op het moment dat ik thuis kwam, is natuurlijk helemaal een unicum. We zullen zien of hij dit jaar nog een keer door de keuring komt in april. Natuurlijk is hij te koop, maar alleen voor een liefhebber. Hij is in originele GLT staat, zoals je op de foto's kunt zien. De motor en koppeling zijn nooit vervangen of gereviseerd, maar gaan zeker nog 100.000 km mee.  Een topsnelheid van boven de 180 is geen probleem voor hem (die er soms ook stiekem mee gereden wordt) En dan voelt hij zich echt in zijn element. Dus de Duitse autosnelwegen  lust hij rauw !!

   

 


Volvo 460 GLT 2.0 i


Test Volvo 440/460GLT 2.0i (1995)
Test Volvo 460 autovisie
Rob van Kleef's 460 Turbo

Bouwjaar oktober 1993 -- km beginstand  168.000
Lees deze pagina als een boek het laatste nieuws staat onder aan

 

Dagboek van een Volvo 460GLT bouwjaar oktober 1993
HD-BV-69


Voor onze fotografen deze foto is een HDR(i) foto meer hier over .....

Ben vandaag 12-02-2004 met iemand in contact gekomen die een Volvo 460GLT in de verkoop heeft aangeboden via marktplaats.nl, dus hoop ik dat  we het eens kunnen worden over de prijs. En dat de auto natuurlijk aan mijn verwachtingen voldoet, hier alvast een klein voorproefje van de 460GLT 2.0 i .  Heb vanavond 13-02-2004 met Jeroen een telefonische afspraak gemaakt voor aanstaande zaterdag om te gaan kijken in Dalfsen. Dus nog even wachten. Hopelijk loont het zich. Emmo gaat met me mee uiteindelijk zien 2 meer als 1. Als alles door gaat zal ik met gemengde gevoelens afstand doen van mijn ouwe vertrouwde  360GLT. Want wat loopt hij nog vreselijk mooi na al die jaren. Als de 460 het net zo mag doen teken ik ervoor.


Foto uit de advertentie op marktplaats

Het is zaterdag 21-02-2004 , ik ben om 07:00 wakker. Heb met Jeroen afgesproken dat we om 10:00 naar Dalfsen komen om de 460GLT te gaan bekijken. Om 9:00 uur druk ik bij Emmo op de bel, er komen een paar slaperige ogen voor het raam, ik dacht dat je om 10:00 zou komen. Mis Emmo 09:00 mijn jongen, we moeten om 10:00 in Dalfsen zijn. Goed snel een bak koffie en "gaan met die banaan". Jeroen zijn vader heeft mij de route beschreven en waarachtig het klopt allemaal. Zonder kleerscheuren vinden we de straat. "HIJ" (HD-BV-69) staat op de oprit, wat is ie wit en wat is ie mooi zeg ik tegen Emmo. MMMM zegt Emmo laten we hem maar eerst van dichtbij gaan bekijken. Maar het  MMMMM gaat langzaam over in mmmmm. Wat is ie mooi zegt Emmo en wat is ie wit. Goed, beide nog 3x om de auto heen gelopen. Maar hoe vaker ik om de auto heen loop hoe meer zin ik er in krijg om hem mee te nemen. We bellen aan... Jeroen zijn vader doet de deur open. Jeroen is er nog niet zegt vader Jan, maar die zal zo wel komen. Dus we hebben nog even tijd, ik vraag de sleutels. We kijken eens onder motorkap mmm zegt Emmo toch een 2.0i . De "paardenbox" ziet er wonderschoon uit en de paarden staan te trappelen van ongeduld. We starten de 2.0i krachtbron.... hij slaat direct aan en loopt als een zonnetje. Ik bekijk hem nog verder even, maar kunnen geen narigheid vinden. Daar is Jeroen met zijn oude Peugeotje. We praten nog even over de auto. Ik zeg, ik denk dat ik hem maar meeneem. Jeroen kijkt sip, hij vindt het maar niks dat zijn mooie Volvo weggaat. Ik heb er zoveel tijd in gestoken moeten jullie weten. Maar hij wordt me te duur. Ik vertel hem dat ik goed voor de auto zal zorgen. We gaan samen naar het postkantoor om het kenteken over te laten schrijven, ik kan aan  Jeroen merken dat hij nog altijd ontdaan is.

Komt wel goed zeg ik hem. Onderweg praten we even over de 360. Ik zou er best zo een willen hebben om op te knappen zegt Jeroen. Ik verluister hem toe als ik de 360GLT weg doe is hij voor jou. Na nog een kopje koffie in huize Oosterling gaan we weer terug naar Deventer. Emmo in de grijze 360GLT en ik in de 460GLT.

Jeroen, tot nu toe niets te veel gezegd. Alles werkt en hij loopt en schakelt als een nieuwe. Ik moet alleen erg aan de stuurbekrachtiging en aan de voorwiel aandrijving wennen. Maandag zal ik de verzekering over laten schrijven, dan is alles rond. Ik hoop dat ik van de 460GLT net zo veel plezier mag hebben als de 360GLT.

Fam. Oosterling, Jeroen in het bijzonder kijk af en toe op deze pagina, ik zal proberen om hem een beetje actueel te houden. Jeroen succes met je studie en ik hoop dat je fantastische automonteur wordt, daar zal je, je vader en moeder een groot plezier mee doen. Nu natuurlijk nog een paar fotootjes om een dolle Carnavalzaterdag af te ronden.

 

     

Ha,ha Jeroen we hebben toch wat kunnen vinden, de schakelaar van de alarm verlichting doet het niet of heb jij daar een truc voor . O, ja en er zit een schakelaar (1-0) in het dashboard verstopt in zo'n kastje naast het klokje weet jij waar die van is. Mail het me even op mijn E-mail adres als je wil. Jeroen belde terug en vertelde dat het schakelaartje geen doel had. OK dan weten ik dat , kan ik het misschien een voor iets anders gebruiken, maar van de alarmverlichtingschakelaar weet ik niets af, ik heb dat ding nog nooit gebruikt, ik zeg ok dan moet ik zien dat ik een andere krijg.

22-02-2004  Zondag, het vriest 3 graden start de auto 's morgens, die vervolgens met moeite aanslaat, zou dat het eerste probleem zijn. Ik hoop het toch niet. De accu haalt het maar net. Goed, geeft niet het is uiteindelijk geen nieuwe auto. Morgen gelijk een nieuwe accu plaatsen, dan hoef ik me daar voorlopig ook geen zorgen meer om te maken. Om het start probleem voor maandag zo klein mogelijk te maken laat ik hem de hele nacht onder de acculader staan.

23-02-2004  KM-stand 168432 Het is maandag 08.00 uur en heb een afspraak met Gerrit (de keurmeester) van kwikfit om de auto aan een inspectie te laten onderwerpen. Een van de monteurs controleert de accu en geeft aan dat het stroomdoosje zijn beste tijd heeft gehad. Mijn bevindingen waren dus juist. Ik laat de auto achter bij kwikfit en wandel op mijn gemak naar huis. 12.00 kan ik haar weer ophalen. Maak thuis de verzekeringspapieren voor elkaar, zodat de papierkraam nu afgehandeld is. Het is 12.00 uur ik loop terug naar kwikfit. Gerrit, ja roept hij. Hoe is het met het witte gevaar. Prima auto zegt hij. Heb je nog op of aanmerkingen vraag ik hem. Ja zegt hij 3 dingen. Ik denk, oei dat heb ik weer. Ik zeg vertel. Hij zegt er moeten voor twee nieuwe remschijven op, niet voor de APK maar ik zou ze vernieuwen om op zeker te gaan, zeker om dat ze ABS heeft, maar dat kan je doen bij de volgende keuring. De twee reactie stangetjes van de stabilisatorstang zou ik vernieuwen.. ook dit is geen APK probleem, maar je bent dan van het rammelen af als je over een hobbelige weg rijdt, je kent het van de 360GLT die had hetzelfde probleem en de banden, ze zijn niet nieuw maar ook niet slecht. Ik denk dat je ze volgend seizoen moet vervangen.

 

  


 

En ze hebben de voorste pijp van de uitlaat aan de flens van katalysator vast gelast, ook dit is geen probleem voor de APK, want hij is gas dicht en het is netjes gelast. Maar als hij daar scheurt moet dat gedeelte van de uitlaat worden vernieuwd en dat kost een hoop centjes. Maar zegt hij er gelijk bij, hij kan er ook heel oud mee worden want de hele uitlaat is van roestvrijstaal. 's Avonds bel ik met mijn ouders om te vertellen hoe de vlag erbij staat. Ja, zeg ik alleen jammer van de accu (79 euro) maar dat kon ik ook niet ruiken. In Dalfsen startte hij prima. Lieverd, zegt mijn moeder, je krijg de accu van mij. Dus bij deze mam... heel erg bedankt voor het cadeau.

25-02-2004 woensdag. Ik heb een afspraak met Volvo om haar aan een motorische controle te laten onderwerpen. Dus dat wordt even wachten en duimen. Als alles goed gaat kan ik haar vrijdag weer ophalen. Dan is alles achter de rug en gaan we lekker en met een gerust hart sturen.

26-02-2004  donderdag. Weer een dag rondgestuurd met de oude vertrouwde 360GLT. Wat een verschil zeg. Rijden zonder stuurbekrachtiging en de achterwielaandrijving laten weten dat je weer moet werken om van A naar B te komen.  's middags om 16.00 belt Henk van Volvo met de blijde mededeling dat ik een goede auto heb gekocht. Starten doet hij perfect zegt Henk, maar ik denk dat de nieuwe accu wat weinig capaciteit heeft. Nu heb ik natuurlijk weinig gereden nadat de accu is vervangen dus is hij waarschijnlijk nog niet helemaal opgeladen. 

 

     

   


 

De reactiestangetjes van de stabilisatorstang hebben we vervangen en we hebben hem opnieuw afgesteld. Je kan de auto morgenochtend op komen halen. Ik bedank Henk voor de goede zorgen en leg de hoorn op de haak. Een gevoel van vreugde gaat door mij heen.  Nu kijken hoe zij zich houdt.

27-02-2004  Vanochtend de 460GLT opgehaald bij Volvo Nieuwenhuijsen,  de reactie stangetjes incl. montage koste 99,50 euro dat viel dus nog mee. Het afstellen van de 2.0i krachtbron was gratis. Volvo Deventer geeft dus een goede service. De auto rijdt weer als een nieuwe. Verder eigenlijk weinig nieuws.

28-02-2004 Even naar Enter geweest, de schakelaar van de gevareninstallatie is vervangen (kosten 15 euro) en doet het weer perfect. Helaas was de elektrische antenne niet bestand tegen vorst en water en moet dus vervangen worden. Verder loopt ze als een zonnetje. Heb nu ook even achter de plastic beschermkappen kunnen kijken in de kofferbak. Ziet er ook allemaal clean uit.

01-03-2004 Het starten is nog altijd niet geweldig, ondanks de nieuwe accu. Kan hem vandaag bij KwikFit brengen om de accu na te laten kijken. Er wordt zonder slag of stoot een nieuwe accu gemonteerd. Of het helpt ik weet het niet. Anders maar weer terug naar Volvo en dan moeten die er maar een echte Volvo accu inzetten helaas pindakaas. Ben er vandaag achter gekomen dat de rugleuningen van de achterbank gescheiden kunnen worden neergeklapt. Dan krijg je wel een hele grote bagageruimte. Dit zie je niet vaak bij sedans en ben er dus erg blij mee. O, ja de "vermiste" beschermkap van een van de achterspeakers kan worden bijbesteld bij Volvo a 25 euro. Wel een beetje duur, maar toe maar. Op de sloop hadden ze hem niet en een open speaker vraagt om ellende.

05-03-2004  Het is vrijdagmorgen,  ik bel even naar Volvo Nieuwenhuijsen of de auto klaar is. Ja, is het antwoordt alleen de factuur moet nog worden gemaakt, er is een nieuwe startmotor geplaatst. Ik zeg; 'ik kom hem tegen de middag halen'. Om 11.15 komt Mathilde me ophalen. 'Ik hoop dat het nu wel voor elkaar is' zegt ze. Ja, dat hoop ik natuurlijk ook. Ik reken bij Volvo af 303 euro. Pffffffff wel een rib uit mijn lijf zeg ik tegen Henk. Maar het is de moeite waard. "Hij start weer als den donder" zegt hij. En inderdaad ik kan hem geen ongelijk geven. Het startprobleem is gelukkig opgelost.

06-03-2004 Zaterdagmorgen, ik heb een afspraak met Jeroen om 10.30 om de 360GLT te brengen. Om 10.20 draai ik bij hem de straat in. We babbelen samen even wat en gaan naar het postkantoor om het kenteken over te laten schrijven. Daarna weer richting Deventer. Rij jij maar zegt hij, het is voor jou het laatste ritje in RL-80-PG. In de auto vertel ik hem haar fijn wat er wel en niet aan de auto mankeert en hoeveel plezier ik de afgelopen 10 jaar van de auto heb gehad. Thuis gekomen halen we samen even de radio van Emmo uit het dashboard want Jeroen heeft er zelf een. Daarna neem ik afscheid van Jeroen en de Grijze Globetrotter rijdt de straat uit. Toch doet het je wat als je een auto weg moet doen waar je 10 jaar met plezier in heb gestuurd. Dus hoop ik dat de hij ons ook overal brengt waar we moeten zijn.

09-03-2004 Woensdagmorgen, na de reparatie van de startmotor bij Volvo heb ik geen start problemen meer. Alleen het lampje achter de lichtschakelaar brand niet, dus daar moeten we nog even naar kijken. Dit had de 360GLT ook zo af en toe dat dat juist dat lampje kapot ging. Nog even een sopbeurt want ze zit onder het wegenzout. Na de sopbeurt staat ze er weer als nieuw bij.

13-03-2004 Zaterdagmiddag, ik heb het paneeltje van de lichtschakelaar heel voorzichtig kunnen verwijderen. En inderdaad bleek het het lampje defect te zijn. Maandag maar even een nieuwe halen bij Volvo. Het lampje lijkt een beetje op zo'n lampje van een kerstboomverlichting, dus weer heel speciaal. Het demonteren was wel een tricky klus, maar na reparatie werkt het linkergedeelte van mijn dashboardverlichting tenminste ook weer. Verder rijdt de auto als een spoortrein. Het enige wat nog moet gebeuren is de elektrische antenne. Maar dat is de volgende klus.

18-03-2004 Donderdagochtend, bij automaterialen zaak een derde remlicht aangeschaft en gemonteerd. De "klus" viel mee ongeveer anderhalf uur werk, de bedrading wegwerken was het grootste probleem. Maar nu wordt ik nog beter gezien.

19-03-2004 Vrijdagochtend km stand 169410, de auto gewassen en helemaal in de was gezet. Ze mag morgen laten zien wat ze waard is. Ik neem haar mee naar mijn ouders. Want ook zij zijn natuurlijk benieuwd hoe de vlag ervoor staat. Dus ongeveer 500 km van het weekend.  Ik heb met de regen ontdekt dat het linkerachterlicht iets lekt, dus daar moet snel iets aan gebeuren.

23-03-2004 Dinsdagochtend  km stand 16949, de 460 heeft zijn best mogen doen 550 km afgelopen weekend en inderdaad het is een feest om met deze auto te rijden. Hoewel ik het idee heb dat de 360GLT in snel genomen lange bochten toch koers vaster is evenals bij zijwind. Het verbruik van de 2.0i motor is erg laag. Op de heen weg met de wind vol tegen en een snelheid van ongeveer 130 km/u noteerde ik een gemiddeld verbruik van 1:11,3 en op de terugweg (netjes 120 en op cruisecontrole)  zelfs 1: 12,8. De acceleratie bij inhalen is grandioos, trappen en gaan met die banaan zal ik maar zeggen. Op de heenweg was het erge rustig en vroeg dus kon ik stiekem wel even proberen. 190 km/u is geen probleem zullen we maar zeggen.

26-03-2004 Vrijdagmorgen, Het linker achterlicht blijkt inderdaad te lekken. Helaas zijn bij deze Volvo de achterlichtunits gekit. Maar het demonteren bleek toch vrij eenvoudig en de oude kit liet gelukkig zonder beschadigingen los. Het "gat" waar de lampunit inzat zag er als nieuw uit. Meestal zijn dit de plaatsen waar je kan zien dat "de tand des tijds" aan een auto begint te knagen. Maar ook hier was de vreugde groot, toen ik ontdekte dat alles in opperste conditie verkeerde. De lampunit schoongemaakt en opnieuw maar nu met siliconenkit in elkaar gezet en weer gemonteerd. De elektrische antenne was een ander verhaal. Volgens mij hebben ze de auto om de antenne heen gebouwd. De antenne is verstopt achter een gedeelte van de SIPS in het achterscherm. De demontage was daardoor bijna niet mogelijk, omdat de gaten in de SIPS allemaal naar mijn mijn mening te klein waren. Maar na wat kunst en vliegwerk heb ik de antenne kunnen verwijderen. Volvo gebeld, maar 138 Euro ga ik toch niet betalen, dus heb ik een normale antenne gemonteerd. Ook hier bleek dat het "gat" waar de antenne doorheen steekt in opperste conditie te verkeren. Dus nog altijd geen roest gevonden !!!

28-03-2004 Zondagmorgen, gisteravond kwam ik er achter dat het lampje in het contactslot het niet meer deed. Naar natuurlijk want in het donker kun je dan moeilijk het sleutelgat van het contactslot vinden. Vanochtend een poging ondernomen om het te repareren. Een hele klus bleek later want om bij het contactslot te kunnen komen moeten de plastic kappen van de stuurkolom verwijdert worden. Natuurlijk zitten er dan uitgerekend voor mij twee schroeven achter het stuur, dus ook dit moet gedemonteerd worden. Het bleek dat het lampje met het verstellen van het stuur uit de houder was getrokken doordat het kabeltje te strak stond. Dus alles weer in elkaar gezet en hopen dat het nu blijft werken.

04-04-2004 Zondagmorgen km stand 170220, vandaag de sierstrips langs de onderzijde van de ramen verwijdert om te kijken of er narigheid onder zit. Maar ook hier kan ik niets ontdekken. Wel goed dat ze er even af zijn geweest. Nu kon ik ook de lak onder deze strips van een nieuwe was laag voorzien. De stoelen voor de 24e keer schoon gemaakt maar nog altijd wordt mijn doek zwart bij het droog maken. Gelukkig krijgt de bekleding steeds meer zijn originele kleur terug. In de bagageruimte een zak gemonteerd zodat losse dingen niet meer door de kofferbak slingeren.

07-04-2004 Donderdagmorgen, bij Brezan de economic-meter opgehaald en ingebouwd, leuk klusje. Ik miste de meter echt. In de 360GLT zat er standaard een in en ik gebruikte hem om zo zuinig mogelijk te kunnen rijden. Gelukkig zat er op inlaatspruitstuk al een aansluiting dus dat maakte het geheel een makkie om  de meter in te bouwen, de verlichting van de meter was een ander verhaal. Moest het lichtschakelaar paneel weer uitbouwen toch al zo'n rot klus. Maar alles werkt nu naar tevredenheid.

16-04-2004 Vrijdagmorgen, ik heb een afspraak gemaakt met Volvo Nieuwenhuijsen om de dakstrip aan de bestuurderskant te vernieuwen, gewoon een cadeautje aan mezelf omdat ik 25 April jarig ben. Om 09:00 ben ik bij de Volvo dealer aanwezig. De monteur zet de auto binnen en vertelt me dat hijzelf ook een 460 heeft en dat bij hem de dakstrips eigenlijk ook vernieuwd moeten worden. Kan ik mooi op jouw auto oefenen zegt hij. Er verschijnt een gemeen lachje op zijn gezicht. Volgens mij heeft hij het toch vaker gedaan. Goed de oude strip wordt verwijdert door hem eenvoudig los te breken uit de klemmetjes die in een rail in het dak zitten. Wat een hoop rotzooi zit er onder zeg. In de tijd dat de monteur de nieuwe strip montage gereed maakt, krijg ik de kans om de rail in het dak schoon te maken en te controleren op roest. Gelukkig is de rail alleen erg smerig maar roest kan ik niet vinden. De monteur plaatst hier en daar in de dakrail nieuwe klemmetjes en klikt de nieuwe rail vast. Eigenlijk een fluitje van een cent. Het is een heel ander gezicht. De oude afgebladderde rail verdwijnt in de vuilnis bak. Ik maak nog even een praatje met Henk, die mij verteld dat ik er zorg voor moet dragen dat de randen van het achterscherm regelmatig echt goed schoon moeten worden gemaakt om roest te voorkomen. En het oliepijl moet bij elke tankbeurt aan een controle worden onderworpen, omdat deze Volvo motoren olie lusten. Niets verontrustends maar gewoon bijvullen als het nodig is, een liter op de 2500 km is heel normaal.

30-04-2004  Vrijdagmorgen, km stand 171615. De auto rijdt als een spoortrein. Geen probleem meer gehad. Een waar feest om met deze auto te mogen rijden. De ecometer laat goed zien wat de cruiseconrol doet als je hem inschakelt. Hij probeert inderdaad de motor zo zuinig mogelijk te laten omspringen met de brandstof. Wassen en poetsen staat nu hoog bij mij in het vaandel. Van de week heb ik bij Halforts voor 9.95 euri een stoelverhoger voor Stephanie gekocht zodat ze nu naar buiten kan kijken. De luchtverfrisser in de vorm van een zakje met een zakje met zaden werkt perfect, normaal stop je die zakjes tussen het wasgoed in de klerenkast. Maar ook in de auto verspreiden ze een heerlijke geur.

07-05-2004 Vrijdagmorgen, km stand 172056. Nog altijd geen problemen. Het regent en het is koud. Vandaag niet echte een dag om met de auto bezig te zijn. Morgen ga ik vroeg weg om mijn ouders naar Drenthe te brengen. Zij hebben van mijn broer en schoonzusje een uitnodiging gehad om een paar dagen met ze door te brengen in Aelderholt in Drenthe. Ik vindt het alleen onverantwoord dat mijn vader die grote afstand zelf rijd. Dus heb ik aangeboden ze weg te brengen en weer op te halen. Natuurlijk wel een hele rit. Deventer .. Geleen .. Aelderholt .. Deventer en donderdag 13 mei vieze versa. Dus met elkaar zo'n 1200 km. We zullen zijn hoe de auto het er af brengt. Stephanie gaat zo goed als zeker met me mee, dus dat is wel gezellig. De Foto's

   

"s morgens .6.00"     " Oorlog"     "Weer thuis 13:00"

We zijn weer thuis, mijn ouders goed afgeleverd bij mijn broer en schoonzusje, de auto heeft het zonder enig probleem gedaan. Op de terugweg ging het lampje brander van het remlichtcontrolesysteem en inderdaad links achter was er een lampje defect. Dus toch wel handig zo'n controle.  Steffie heeft de reis overleeft, maar het was wel een heel eind. Dat was ook goed te zien op de achterbank, of er een bom was ontploft. Deventer ... Geleen ... Aelderholt ... Deventer. 653 km. Verder geen bijzonderheden.

31-05-2004 Maandag km stand 173224  Totaal geen problemen de auto start en loopt nog altijd als een nieuwe,  alleen beide lampjes van de remlichten zijn nu vervangen. Eigenlijk weinig te melden. Benzine verbruik is gem. 1: 11,8. Dus ze is een stuk zuiniger als de 360GLT. De benzine heeft de top bereikt met 1,29 en het ziet er naar uit dat de brandstofprijzen weer wat gaan dalen.

07-06-2003 Ik ben in contact gekomen van Rob van Kleef, hij is net als ik Volvo gek. Van hem heb ik nog wat tips gekregen om hem wat strakker op de weg te krijgen. Door het plaatsen van de rode gas gevulde schokdempers. Hij heeft mij ook wat  fotos van zijn oude Volvo gestuurd, want meneer rijdt nu in een dikke Volvo V70 uit 1998.

Rob  stuurde mij het volgende

Beste Frans

Ik heb geen foto`s van mijn vorige auto,in ieder geval niet digitaal dus ik kan ze ook niet mailen. ik heb ook een 360 gehad, een 360GLE uit 1984 een super auto. het was een 4 duurs goud kleurig,en met injection. mijn vrienden hebben geen Volvo want dat vinden ze oude lullen auto`s. ik heb zelf een Volvo V70 T5 gekocht van 1998 met 95000km op de teller,en het is ook nog een automaat. ik heb nog een set hulp veren voor een 460, heb jij er wat aan? ik heb ook nog een vraagbaak voor een auto als jij.ik zal op het werk de foto`s die ik heb proberen te scannen,maar ik weet niet of dat lukt. maar als ik er uit begrijpt ben jij ook Volvo gek? dat is wel leuk want ik ken er geen een.

Groetjes Rob

 

Nog een paar fotos van Rob zijn vorige 460 Turbo.

         

 

29-07-2004 Donderdagmorgen km stand 17810. De vakantie naar Duitsland is perfect verlopen we hebben met de auto geen problemen gehad tijdens de 1000 km die ik heb afgelegd. Inmiddels begint de 10.000 km voor mij er aan te komen. Ik heb wat problemen gehad met de afneembare trekhaak, maar nu alles is gesmeerd en schoongemaakt werkt hij weer als een nieuwe. Het binnenpaneel van de rechterdeur was aan de onderkant los gegaan, een van de plastic bevestigingspennetjes was afgebroken. Ik heb het paneel nu met 2 schroefjes vastgezet en dat werkt veel beter. Mijn moeder heeft een hoes gemaakt voor achter in de koffer dus dat ziet er ook allemaal weer wat netter uit. Het linker koplampglas vertoonde opeens wat condens maar na het verwijderen van het glas wat heel eenvoudig bleek was het probleem zo opgelost door de koplamprubber even in te spuiten met siliconen spray. Ik heb nog altijd geen olie bij hoeven vullen. Ook heb ik een voltmeter geplaatst nu kan ik tenminste zien  of de dynamo goed bijlaadt.

26-08-2004  Donderdagmorgen km stand 178908:  Afspraak gemaakt met  Kwikfit voor een nieuw oliefilter en nieuwe olie. Ik had van Tellsell nog een busje "motorup" liggen je kent dat wel, is van dat spul op teflon basis. Baadt het niet dan schaad het ook niet dacht ik. Dus het spul toegevoegd aan de motorolie. Tot ik de dag erna op internet een stuk over olietoevoegingen las, helaas bestaat de pagina niet nu meer anders hadden jullie het zelf kunnen lezen. De mensen die het kunnen weten zijn helemaal niet zo enthousiast over dit soort wondermiddelen. Gelukkig voor mij lekte de aftapstop van het carter doordat de monteur van Kwikfit vergeten was het koperen ringetje te vervangen. Dus olie eruit (pffffffff) en nieuwe erin. Dit was een hele geruststelling voor mij, kan er ook niets meer mis gaan. Ook hier geld weer "zint eer ge begint". Als het inderdaad zo'n wondermiddel was, hadden de ingenieurs het vast allang in de motorolie verwerkt. Uiteindelijk gaan er miljoenen in om, om de olie zo goed mogelijk zijn werk te laten doen . Helaas was ik zo dom om niet eerst even internet af te speuren naar een pagina die enige uitleg gaf over dit soort additieven.

28-08-2004   km stand 179112:
Na wat telefoontjes bij Scholtmeijer in Westerbork de auto laten chippen. Geweldig moet ik zeggen van de 109 paardenkrachten  worden er 126 gemaakt een beste vooruitgang. Acceleratie gaat met 10% onhoog en de auto wordt ook zuiniger.. De caravan kan nu ook in de 5e versnelling getrokken worden.  Prijs 250 euri.. ik hoop dat ik het er op ten duur uit krijg..

06-09-2004 Maandagmorgen km stand 181046: Een ritje zuid Zwitserland (Brigerbad) heeft haar niet gedeerd. De 2150 km heeft haar denk ik eerder goed gedaan. De heen weg netjes op de cruisecontrole (140 km/u) gereden met een verbruik van ruim 1 op 13. Na het chippen is de auto inderdaad een stuk zuiniger geworden Bij Bern moest ik daar een ondoordachte manoeuvre van een mede weggebruiker erg hard remmen, zelfs zo hard dat de ABS in kwam poehhh dan schrik je wel even wat en herrie maakt dat. Maar alles liep gelukkig goed af.  De laatste kilometers van de de terug weg met bijna 190 km/u heeft zij 1 op 12,6  gelopen. Voor dat we weg gingen uit Nederland nog een stopcontact in het achterpaneel gemonteerd zodat ik het campingkoelkastje onderweg van stroom kon voorzien. Natuurlijk netjes met schakelaar en controlelampje.


07-09-2004 Dinsdagmorgen:  Zo ze glimt weer als een spiegel, heb haar even vertroetelt want ze zag er niet meer uit. Lekker even in de was gezet en het interieur een goede beurt gegeven. Na zo'n vakantie is de auto van binnen meestal net een kliko. Ook natuurlijk alle vloeistoffen gecontroleerd, alleen de ruitensproeier kon een slok verdragen. Tijdens het poetsen zak ik dat er een deuk in het dak zat precies boven de binnenverlichting, de schrik was natuurlijk groot dat snap je wel. Ik heb het binnenlicht gedemonteerd en wat schets mijn verbazing, de binnenverlichting heeft waarschijnlijk een keer erg lang gebrand daardoor is de dakbalk te warm geworden en is een beetje krom gaan staan. Ik heb de balk met de hamersteel weer netjes op zijn plaats gedrukt en je moet het nu weten dat er een del in het dak heeft gezeten anders zie je het niet meer. Dus al met al is weer eens goed afgelopen. Maar wel een heel vreemde zaak.

28-11-2004 Zondagmorgen km stand 184089: De herfst heeft zijn intrede gedaan en de eerste nachtvorstjes zijn in het land. Binnenkort haar eerst APK keuring. Ik denk dat ik een paar nieuwe voorbanden nodig heb want ze beginnen op sliks te lijken. Het verbruik ligt gem. 1:10.8. Dus zodra het kouder gaat worden gaat het verbruik iets omhoog. Verder geen problemen. O, ja het lampje in het contactslot weigert nog altijd zo af en toe dienst, dus daar moet ik nog even naar kijken.

13-12-2004  Dinsdagmorgen APK .........

18-12-2004 Zaterdagmorgen km stand 184829: De APK is achter de rug. Er miste twee boutjes van de trekhaak. De banden moesten inderdaad vernieuwd worden. Ik heb er nu 195/55/15 banden onder laten zetten van CEAT kosten waren inclusief keuring en boutjes plaatsen 386,30. Helaas was de veiligheidsgordel aan de bestuurderskant beschadigd dus die moet worden vernieuwd, wat dat gaat kosten weet ik nog niet. Ik baal natuurlijk goed want naar mijn mening is het absoluut niet noodzakelijk om de veiligheidsgordel te vervangen met deze beschadiging. Maar ja de RVD zegt anders.

Wat een verschrikkelijk defect of niet

Dus al met al toch nog behoorlijk hoge kosten. Kwikfit gaat  donderdag 23-12 de gordel plaatsen dan kan Alex gelijk de herkeuring doen en klaar is kees. Kan ik weer een jaar sturen.

18-12-2004 Zaterdagmorgen: vanochtend wordt de veiligheidsriem vervangen. Dan kan ze afgemeld worden en kan ik weer een jaar sturen.

23-12-2004 Donderdagmorgen: km stand 184829 De auto is door de keuring, veiligheidsgordel is vervangen maar koste met inzetten mee toch nog 204 euro, ik had er beter n op de sloop kunnen halen.

28-05-2005 km-stand 189523  Zaterdag: Het is vreselijk mooi weer. Eens tijd om de  460GLT eens te verwennen. Heerlijk in het sop gezet en daarna natuurlijk helemaal in de was. Poetsen is een must bij een witte auto. Het interieur eens een goede beurt gegeven. Dus ze kan er weer tegen. In de zomer heb je ook meer zin om alles goed bij te houden. De winter trouwens is ze zonder haarscheuren doorgekomen. Een fijne auto anders kan ik niet zeggen.

27-07-2005 km-stand 194336 Donderdagmorgen: Zo daar zijn we weer, de auto heeft zich zo netjes gedragen dat ik niets in het dagboek kon schrijven. Helaas, na anderhalf jaar ging gisterenochtend de accu kapot. Mathilde was bij ons dus die kon me snel naar het station brengen. 's Nachts de druppellader aan het stroomdoosje gehangen maar het mocht niet baten. Gelukkig zat er net genoeg stroom in om haar vanochtend te starten. Gelijk die bij Kwik-Fit een nieuw stroomdoosje laten plaatsen. Heb je de rekening nog vroeg Jeroen, natuurlijk antwoorde ik. Hij keek op de rekening.... mmmmm anderhalf jaar d's wel een beetje vlug of niet. De garantie bood uitkomst.  HELEMAAL VOOR NIETS werd het stroomkastje vervangen. Bedankt Jeroen + Kwik-Fit . Een geluk dat ik de rekening nog had.  Neg ff met Gerrit staan kletsen. Want ik moet moet nog twee gebruikte bandjes voor de aanhangwagen hebben.

18-08-2005 km-stand 195501 Maandagmiddag De vakantie in Beesel stond voor de deur. Onze "nieuwe" Sprite caravan moest natuurlijk uitgeprobeerd worden. Alle aansluitingen werden gecontroleerd en in orde bevonden. Als je wilt weten hoe de aansluiting van een caravan in elkaar zit moet je maar op mijn  volgende pagina kijken daar kun je veel vinden op dat gebied. Goed, terug naar de vakantie. De caravan werd achter de 460GLT gekoppeld en we gingen op weg naar "t Eijvelt" in Beesel. De Volvo 460 glt deed zijn uiterste best en trok de Sprite of het een veertje was. Dus voor de vakantie volgend jaar naar Brigerbad. hoef ik me geen zorgen te maken. De vakantie liep uit de kunst en ook de terug weg was weer een feest om te mogen sturen.

28-09-2005 km stand 195838 Dinsdagmorgen: Al een tijdje merkte ik dat het contactslot begon te weigeren. Af en toe haakte de sleutel bij het omdraaien. Een druppie olie doet wonderen dacht ik. Maar daar bleef het niet bij. Het contactslot bleef af en toe weigeren. Na wat proberen kreeg ik de indruk dat het niet beter werd maar erger. Volvo Nieuwenhuijsen maar eens gebeld. 'Henk mijn contactslot weigert'. Henk schrok, dat kon ik duidelijk aan zijn stem horen. Kan je de sleutel nog draaien vroeg hij. Weet ik niet zei ik, ik heb de sleutel in mijn hand. Zorg ervoor dat het contactslot niet op het stuurslot valt want dan hebben we een groot probleem. Als de auto loopt niet meer afzetten en direct hierheen komen en ook dan niet afzetten, misschien valt de ingreep dan mee. Ik probeerde nogmaals of ik de sleutel om kon draaien en gelukkig na een kwartier pielen .... gelukkig eindelijk werkte het slot mee. Maar wie haalt me nu op als ik bij Volvo ben ? Ik bellen gelukkig na een aantal telefoontjes vond ik Hellen bereidt om me bij Volvo op te halen. Dinsdagmiddag belde ik naar Volvo. De auto is klaar en je kan hem ophalen. Mathilde bracht me donderdagmorgen naar de dealer. De rekening viel mee 94,75. Je bent gematst zei Henk. Wees maar blij dat hij niet op het stuurslot was gevallen want dan was je wel het 3 voudige kwijt geweest omdat we dan alle bouten uit moeten boren. Pfffffffffffff dacht ik eindelijk een keertje mazel. Het contactslot werkt weer uit de kunst en ik heb mijn eigen sleutels kunnen behouden.

07-10-2005 Grafiek accuspanning

Ik heb een tijdje direct na aankoop de accuspanning gevolgd, dit grafiekje geeft aan hoe de spanning zich gedraagt. De hoge pieken zijn gemeten op een moment dat de motor net heeft gelopen.  De lage metingen zijn het gevolg van korte afstanden. De korte rode lijn is gemeten bij mijn vaders auto toen ik een paar dagen in Limburg was gelijktijdig met de Volvo. Indien er iemand belangstelling heeft voor de rest van de gegevens stuur mij dan even een mailtje en ik stuur je de meetgegevens gaarne retour.

Na een lange rit per 0,5 uur gemeten

19-10-2005 km stand 197694 Sebastiaan waarschuwde me dat er een lampje defect was in de nummerplaat verlichting, snel dus even vervangen. Na de rest van de verlichting gecontroleerd te hebben bleek ook dat een van de lampjes van de stadslichten de geest had gegeven. Dit bleek een grotere klus, omdat ik de lamphouder niet uit de verlichtingsunit kon krijgen. De ruimte is te klein om je hand in te steken om daarna de houder te kunnen draaien. Ik moest dus de de hele koplampunit uitnemen om het lampje te kunnen vervangen. Achteraf bleek dat als ik het stekkertje dat op de stadslichthouder zit niet had verwijderd, wat je natuurlijk als eerste doet, ik de houder veel makkelijker in de unit had kunnen draaien. Al doende leert men. Gelukkig werk nu alles weer naar wens.

22-11-2005 km stand 199110 Op een avond toen ik naar huis ging van mijn werk, zag ik dat een van de 2 lampjes in dashboard     achter de knoppen van de verwarming niet meer brandde. Met wat experimenteren kwam ik echter niet verder zonder het een en ander misschien kapot te maken. Gisteren ben ik even naar de sloop gegaan waar een Volvo 460 stond. Gelukkig kwam ik er daar achter hoe de lampjes verstopt zaten. Eerst moet je de knoppen van de verwarming, blower en keuze verwijderen, deze kun je er eenvoudig uittrekken met een tang en een rubbermatje waarmee je potten kunt openen . Daarna kan je het frontplaatje er voorzichtig met een schroevendraaier afwippen. Daar achter zitten de 2 lampjes. Dus gelijk allebei vernieuwd. Het frontplaatje kan je er daarna gewoon weer opklikken en de knoppen terug plaatsen.

14-12-2005 km stand 200005 Hoera de eerste 2 ton zitten erop zonder ernstige problemen en de keuring is achter de rug. KwikFit heeft weer zijn best gedaan om de 460GLT door de keuring te krijgen. Jan moest voor de keuring wel even de uitlaat lassen, maar dat is een jaarlijkse bijkomstigheid. Gelijk maar een beurtje laten geven. Bougies, olie- luchtfilter, olie wisselen en de achterremblokken vernieuwen. bij elkaar 173 euri dus ik mag dit jaar niet klagen. Helaas waren ze ook dit jaar vergeten het koperen ringetje om de aftapstop te vernieuwen.... dus koste het KwikFit weer 5 liter olie. Het blijft een heerlijke auto om mee te sturen. Het gemiddelde verbruik lag dit jaar op 10.51 totaal verreden kilometers in 2005 is 13582.

09-05-2006 km stand 203276 Al een tijdje niets meer geschreven in mijn dagboek. Is eigenlijk niet nodig want de auto houdt zich uit de kunst. Het weer is fantastisch dus mooi de kans om haar eens lekker te verwennen met een nieuwe laag was. Bij het poetsen kwam ik er achter dat de de motorkap hier en daar een plakje begon te krijgen. Dus dat eens flink aangepakt en nu is het probleem, hoop ik weer voor langere tijd opgelost. Binnenkort gaan we met de caravan naar Brigerbad in Zwitserland. Dus kan ze laten zien wat ze waard is. Ik laat nu toch wel even het middenstuk van de uitlaat vernieuwen want ik wil geen problemen onderweg hebben. Het verbruik is gelukkig weer normaal geworden. In de koude maanden verbruikt ze op de korte afstanden toch wel veel benzine 1:8 ongeveer. 

25-06-2006 km stand 204002
INBRAAK !!! op 23-06 kwam ik zoals gewoonlijk van mijn werk om 23:50 naar huis. Toen ik bij mijn auto, die al meer dan 25 jaar op dezelfde parkeerplaats staat, boven bij het postperron in Deventer staat kwam, trof ik een behoorlijke gaos aan. De kleine achterruit aan de passagierskant was ingeslagen en de alle kastjes waren leeggemaakt. Mijn spullen lagen verspreidt over de voorstoelen en het ergste was mijn Pioneer 1400 was op vakkundige wijze verwijderd. Ik zocht mijn spullen boos bij elkaar en kwam tot de conclusie dat er verder helemaal niets vermist werd. Gelukkig had de boef mijn dashboard heel gelaten en de stekkers aan de draden laten zitten. 's Morgens gelijk naar Carglass gebeld  en de gegevens doorgegeven. Om 09:05 belde Carglass om mij te vertellen dat ik 's middags al een nieuwe ruit kon laten plaatsen. De gegevens van de groene kaart werden uitgewisseld en ik kreeg te horen, omdat ik wa-casco (+) ben verzekerd bij Alianz er geen kosten aan de reparatie waren verbonden. Gelijk daarna bij de politie aangifte gedaan en naar Brezan gereden om te kijken of ze een verloopstekker hadden van Volvo 460 naar de ISO aansluiting van de nieuwe radio. 's Middags om 13:00 uur op pad naar Carglass in Apeldoorn. De reparatietijd van de kapotte ruit nam ongeveer een uur in beslag. De monteur raadde mij aan om gelijk de ruitenwissers te vervangen omdat het indicatie stickertje dit aangaf. Gelukkig hadden ze de ruitenwissers in voorraad. En met het vooruitzicht dat we 28 juli naar Brigerbad gaan heb ik ze gelijk laten vernieuwen. Nu nog even een nieuwe radio opscharrelen en het ergste leed vat inbraak heet is weer geleden. Ik zal gelijk een paar foto's bijvoegen om te laten zien dat de inbouw van een autoradio eigenlijk niet zoveel voorstelt als de auto over standaard (merk) stekkers beschikt.

 
Kapotte ruit na de inbraak

 
Radiosstekker van Volvo naar ISO

25-06-2006 km stand 205073 De nieuwe autoradio (Marquant MCR-718) ( 84,30)  inbouwen viel erg mee. Bij Brezan een ISO adapter van Volvo naar de ISO aansluiting van de radio gekocht ( 14,95) en het leed dat radio heet was verholpen.

In het dashboard van de auto ligt een vaste kabelboom voor een stadaard Volvo autoradio. Deze past niet op een autoradio die je in een willekeurig winkel kan kopen. Hiervoor bestaan ISO adapters. Bij de autoradio word,  als het goed is een kabelboom geleverd. Tenminste dat was wel het geval bij die van mij. Aan de ene kant zit een stekker die in de radio past en aan de andere kant een ISO aansluiting. De ene kant steek je in de autoradio. De ISO adapter  is dan de vertaling tussen de VOLVO stekker en de kabel die vanaf de radio komt. Dus een fluitje van een cent als er een standaard radiokabel in de auto ligt.

    
ISO Adapter (VOLVO 460 - ISO)

Stel nu dat ze tijdens de inbraak de stekker van je dashboard kapot knippen, wat dan ? Ga dan naar de sloop en zoek hetzelfde type auto dat jij hebt. Knip daar de radiostekker(s) uit het dashboard en zet deze met een kroonsteen aan de kabel die bij jou de stekker mist. Je kan aan het kleurschema van de de bedrading zien welke draad bij welke hoort.

28-07-2006 km stand 205412  Eindelijk op vakantie naar Brigerbad in Zwitserland. Hoe staat de vlag ervoor. Natuurlijk eerst de auto naar Kwikfit voor  een checkup. Nu toch eindelijk dat gedeelte van de uitlaat laten vervangen wat mij aldoor zorgen baarde. Helaas was de achterpot ook aan vervanging toe. 2 Nieuwe voorbanden laten monteren. 2 mm is wel erg weinig. Achteraf een goede zet want we hadden veel regen op de terug weg. Ik had mijn bedenkingen bij de dynamo, maar de heren monteurs zeiden rijden en niet zeuren. Vertrek op zaterdag 29-07-2006 om 00:30. Alles in orde, de caravan loopt als een trein achter de auto. En we hebben plezier. Toch nog altijd een beetje week gevoel in mijn maag i.v.m. de dynamo. Maar naar gelang de weg vorderde kreeg ik toch meer vertrouwen in de techniek. In Brigerbad aangekomen leek alles ok. Toch de ochtend van de 1e hoorde ik bij het stationair lopen een rare piep van voren, net of er iets droog liep. Nu had ik dat in Holland ook al eens gehoord, maar er geen aandacht aan geschonken omdat het, als de motor warm was, niet meer te horen was. Nu leek het langer aan te houden. Maar als de motor op bedrijfstemperatuur was, was het weg. Toch maar even na laten kijken dacht ik. Ik wist dat in Eyeholz vroeger een Volvo dealer zat. Ik dus vragen of ze de auto konden controleren. Helaas nu dus geen Volvo dealer meer, alleen BMW, de Volvo dealer zit tegenwoordig in Sion. 50 km verderop. Dat had ik weer. Toch maar eens richting Brig gereden.  Nogmaals bij de Mazda dealer gevraagd of zij een oplossing wisten. De monteur vertelde dat er een Renault motor in mijn  Volvo zat. Dat opende perspectiefjes. Ik vroeg hem waar de Renault dealer zat. In Raron zit een Renault dealer vertelde hij mij. Raron is een plaatsje ongeveer 10 km achter Visp. Ik naar Raron. De Renault monteur keek eens slim onder de kap, maar ja. piepen Ho maar want dat deed ze natuurlijk alleen al ze koud was. Ik kon een afspraak maken voor de woensdag erop.  Helaas gingen we 's maandags al naar huis. Dus een afspraak zat er niet meer in. De Volvo het gewoon doen. Onderweg hoorde ik het niet meer en ook dit keer kreeg ik steeds meer vertrouwen dat "de piep" geen roet in het eten zou gooien. De terugweg was een waterballet. Vanaf Friburg tot Kln regen, regen en nog een regen.  Het leek wel of de auto er meer plezier in had dan ik. Pfffff ik was kapot toen we in Venlo de grens overreden.  Maar petje af... want ze heeft ons gewoon veilig thuis gebracht..... en de piep .... hij zit er nog steeds in... nee geen muizen...... maar toch de dynamo bleek later.

01-09-2006 km stand 207307 De vakantie is voorbij. nogmaals luisteren want het piepen is er nog altijd. Emmo, mijn maatje zei, het zal de dynamo wel zijn. En  het "rotjong" heeft  dacht ik inderdaad weer eens gelijk. Mar na goed luisteren met de schroevendraaier aan je oor hoorde je als je de schroevendraaier op de steun van de dynamo zette het piepende geluid ook als ze warm was. Helemaal overtuigd ben ik nog altijd niet. Ik blijf nu gewoon doorrijden tot het zo erg wordt dat je het altijd gaat horen. Dan laat ik de dynamo wel reviseren of weten we wat het werkelijk is geweest.

09-12-2006 km stand 210201  De jaarlijkse APK keuring staat weer voor de deur. Maandag 11 december een afspraak met kwikfit. Het zal mij benieuwen. Vandaag  450GLT maar eens een beetje extra verwend. Dus lekker gewassen en gepoetst. Het piepen/fluiten in het vooronder is nog altijd niet gevonden. Als ik een tijdje gereden heb gaat het vanzelf weg. Dus de 460 zal er wel oud mee worden. Ik heb het idee dat het schakelen steeds moeizamer gaat, misschien dat een van jullie lezers weet waar dat vandaan komt, vooral de 1e en 2e versnelling gaan er soms moeilijk in. Ik heb het idee dat het schakelmechanisme de boosdoener is (te veel speling).

12-12-2006  km stand 210523 Gerrit heeft de 460 gekeurd en toch nog een wat gevonden. Aan de linkerzijde is een fuseekogel defect vertelde hij mij. Vorig jaar had hij al een opmerking geplaatst op het keuringsformulier. Dus nu moest de fuseekogel toch echt vervangen worden. Met de keuring mee 109.- armer. Gelukkig is het rammelen aan de voorkant nu weg.

21-12-2006 km stand 210715 Een ongeluk zit in een klein hoekje zeggen ze wel eens. Onze aanhanger had een steker die nu niet uitverkoren kon worden tot steker van het jaar. Tijd om er eens een nieuwe aan te zetten. Wat heeft dat nu met de 460 GLT te maken zou je denk. Nu dit karweitje had verregaande gevolgen. Normaal gesproken is het ook een fluitje van een cent. Na het aansluiten van de draden in de steker van de aanhanger maakte ik een cruciale fout om de steker zonder omhulsel in de aansluiting van de auto te steken. Normaal is massa 31 en remlichten 54. Met het omhulsel kan je de steker er maar op een manier insteken maar zonder op 2 manieren dus 50% kans dat je het fout doet. Dan komt namelijk pen 31 in gat 54 terecht en dat is niet goed. Ook krijg je steker niet zo eenvoudig uit het stopcontact van de auto zonder omhulsel. Je begrijpt het al -- sluiting -- was het resultaat. Goed steker eruit en een nieuwe zekering geplaatst. Je zult denken probleem opgelost. Maar nee, toen ik de auto op de parkeerplaats zette kwam ik tot de conclusie dat mijn remlichten bleven branden. Ik schrok... nee h dat heb ik weer. De achterplaat verwijderd en de achterlichtunits eruit. Helaas ik zag geen probleem. Zoeken dus. Ik kon het niet vinden en maakte een afspraak met Volvo helaas pindakaas wie zijn kontje brandt moet op de blaren zitten.  DE OPLOSSING: Jan en Rolien zouden met de kerst bij ons zijn. 1e kerstdag vertelde ik Jan wat het probleem was en dat ik er best mee zat. Twee weten meer dan een zei Jan dus laten we nu eens rustig kijken. Ik liet hem het probleem zien. Eerst gaan we de kabelboom naar voren volgen en we zien wel wat we tegenkomen zei hij. Als eerste kwamen een zogenaamd Lamp controle system tegen, het is een blauw doosje dat in het linker achterscherm zit en controleert of de rem- en richtingaanwijzer lampjes heel zijn. Op het doosje zit een steker, deze verwijderd maar ook daar werd 12v gemeten en moest 0 zijn. Jan op zijn rug onder het dashboard. Ik kan dat niet meer, te oud h. Na wat zoeken en het volgen van de draden vond hij de draad die de boosdoener was. Twee draden waren door de sluiting aan elkaar gesmolten over een afstand van ongeveer 10 cm. Natuurlijk vlak achter een verbindingssteker links naast het het stuur achter het kunststof beschermingspaneel. Met veel gepiel konden we  een kroonsteentje tussen de stekker en restant van de draad frummelen en zie daar het geheel deed weer wat het moest doen. Zelfs de cruisecontrole werkt weer. Jan super. Ik helemaal blij. Jan natuurlijk wat extra verwend met een flesje drank.

05-01-2007 km stand 211037 De rechter deurvanger heeft wat speling en zegt nu elke keer als je de deur open en dicht doet KLAK-KLAK dit moet natuurlijk te verhelpen zijn. Ik heb Emmo gevraagd of hij me wil helpen bij de reparatie. Als eerste gaan we morgen naar de sloop om te kijken of het een makkelijk karweitje is, daar kan je weinig vernielen dacht ik zo. Op 06-01 met Emmo naar de sloop in Deventer, daar stond nog een 440 en een 460, de deurvanger van de 440 was in zeer goede staat dus hebben we die er uitgehaald.

Wat meenemen van de sloop ? 
Deurvanger, kapje handgreep, kapje deurvergrendelingshandvat, deurvanger, spanpen.
Kosten 10 euro

Demontage bij de 460:
Eerst moet je de kunststof kap aan de voorzijde van de grote handgreep verwijderen deze zit er gewoon in geklikt, achter de kap zitten 2 schroeven die draai je eruit. Daarna verwijder je de kunststof kap die achter de handel zit waar je de deur mee opent. Deze moet je er naar voren  uitschuiven, gaat moeilijk en wil snel kapot gaan, dus neem deze ook van de sloop mee. Rechts onder op de deur zit de bekleding met 3 schroeven vast, dus deze moeten ook los. Verwijder daarna de deurluidspreker samen met het kunststof bakje achter de luidspreker. Het frontje zit gewoon vast geklikt. (handbediende ramen) Verwijder nu de raamslinger. Achter het dopje op de raamslinger zit een schroef. Rechts onder op het deurpaneel zit een plaatje van "side protection" daar zit ook een schroef achter, verwijder ook deze. Draai de twee bouten los van de deurvanger. Knijp met een shuregriptang de spanpen in die in de deurvanger zit en tik hem er vanaf de onderzijde naar boven uit. De deurvanger kan er nu via  de binnenzijde worden verwijderd.

Montage precies omgekeerd.
Vet het mechanisme van de deurvanger goed in voor je deze in de deur monteert. Let wel even op, aan de deurbekleding zit aan de bovenzijde een losse strip, bevestig deze eerst aan de deur met de stoffen strip naar de raamkant en haak vervolgens het deurpaneel erin. Kijk of het pennetje om de deur op slot te doen door het gaatje in het deurpaneel steekt. Vergeet niet het kunststofbakje achter de luidspreker te plaatsen voor je luidspreker monteert.

De deur gaat nu weer als nieuw open en dicht. Emmo heel erg bedankt voor de hulp !

04-04-2007 km stand 213756  De fluittoon in het vooronder is nog altijd niet verdwenen. Gerard, een collega van mijn werk heeft in Deventer een hobbygarage en mag graag, om extra centje te verdienen wat bij klussen. Dus vroeg ik hem of hij eens naar mijn auto wilde kijken. We kwamen allebei tot de conclusie dat de dynamo als hoofddader gezocht moest worden. Gerard de dynamo dus laten reviseren. Helaas na de- en montage bleek het geluid nog altijd aanwezig. 100 euri lichter en nog geen resultaat. Gerard luisterde nogmaals en vertelde dat het geluid misschien uit de versnellingsbak kwam, zeker omdat de bak ook erg naar schakelde. Na het verwijderen van de vulplug en controle moesten we meer dan een liter versnellingsbak olie bijvullen. Zou dit dan de boosdoener moeten zijn ? Ik moet zeggen het heeft geholpen bij het schakelen. Van drie terug twee gaat nu weer als Haarlem. Maar het geluid is nog altijd, zei het in mindere maten,  niet weg. De speurtocht zal dus nog wel even doorgaan........

De afgelopen twee weken heb ik ruim 1700 km gereden. Dit i.v.m. mijn vader die pas geleden een licht hartinfarct heeft gehad. Ook nadat ik zoveel km heb gereden is het rare fluitende geluid niet verdwenen. Ik rijd er nu bijna een jaar mee rond. Dus ik hoop dat de auto er oud mee wordt.

17-04-2007 km stand 213922 Helaas, toen ik naar huis reed vanuit Limburg, had ik al zo'n donkerbruin vermoeden, het linker voorwiellager maakte een raar grommend geluid. Dus een afspraak gemaakt met Kwikfit. Errol zou het defecte voorwiellager vervangen. De kosten 100 euri, dus dat viel wel mee. Toen ik de auto ging ophalen waarschuwde hij mij met zoiets van,,,, "he Frans wil jij nog op vakantie met dat witte ding" natuurlijk riep ik en wel eind juni... "Zou ik toch maar eerst je remschijven aan de voorkant laten vernieuwen want ze zijn veel te dun". Ikke natuurlijk meten en inderdaad 7.5 mm. Ik zei een lelijk woord omdat ik natuurlijk niet op deze extra kosten had gerekend. Wat gaat dat dan wel kosten vroeg ik hem... mmmmm nou omdat jij het bent 170 euro all in. OK zei ik wanneer kan ik hem brengen... doe dinsdag maar zei Errol dan doe ik het zelf wel even. De remschijven zitten er inmiddels onder en ik moet zeggen na het uitlijnen, wat ze ook gelijk gedaan hebben stuurt de auto een stuk beter als hij gedaan heeft.  Nu alleen het fluitende geluid er nog uit en dan ben ik weer helemaal vrolijk.

21-05-2007 km stand 216535 Het fluitende geluid is over HOERA HOERA. Afgelopen week heb ik de distributieriem en de looprollen bij de Volvo dealer laten vervangen, het was een gok en er hing natuurlijk wel een prijskaartje aan ...  358.78  omdat ik het toch niet vertrouwde en we binnenkort met vakantie gaan naar Brigerbad in Zwitserland en ik wil absoluut geen ellende onderweg wil hebben. Gelijk de auto een checkup laten geven. Emmo bedankt voor het wegbrengen en ophalen. "Where are friends for"  Er moeten nog wat kleine dingen aan de 460 gebeuren die ik laat doen voor we weggaan zodat we met een veilige auto naar Zwitserland gaan, maar daarover hieronder meer....

08-06-2007 km stand 217427 De 460GLT is terug van de Volvo dealer, het was een rib uit mijn lijf maar ze is dan nu ook vakantie gereed. Wat waren de reparaties, de handremkabel moest worden vernieuwd,blijkbaar een rot klus want zelfs bij Volvo hadden ze er een hele kluif aan. De busjes uit het schakel mechanisme zijn vernieuwd, een hele verademing, het schakelen gaat nu weer als een nieuwe. Twee gescheurde rubbers in de draagarmen zijn vervangen, twee remslangen achter vernieuwd en de remvloeistof is vervangen. Het kraken van de achterveren is verholpen en dat maakt de auto natuurlijk een stuk stiller. Samen een rekening van 517.76 Euri. Pffffff en dat vlak voor de vakantie. Gelukkig kregen we van mijn vader en moeder een paar centjes extra omdat de kosten zo hoog waren. De auto is nu weer super en we kunnen met een gerust hart met de caravan naar Brigerbad in Wallis waar we elk jaar vertoeven. Van de week heb ik haar eens heerlijk in de was gezet. Ik moet toegeven dat het echt nodig was want de lak was erg ruw aan het worden.

19-06-2007 km stand 217547
Het was zover, de GLT stond te trappelen van ongeduld om de richting van Zwitserland uit te gaan. Ik had haar nog een keertje verwend met een wasprogrammaatje speciaal en een poetsbeurt. Nu maar hopen dat ze de hele rit volhoud de oude dame. De caravan precies op 75 kilo kogeldruk gezet.
De heenreis verliep vlekkeloos. De motor zoemde als een nieuwe en na het vernieuwen van de schakelbussen, was ook het schakelen weer prima voor elkaar.  Op de hoogte van Friburg / Basel kregen we te maken met noodweer. Ik denk dat ik constant in 15cm water reed. De ruitenwissers konden zelfs op hoogste snelheid het water niet verwerken. Ik ben niet vlug bang, maar als ze er nu mee ophield dan wordt het waarschijnlijk zwemmen. De bliksem sloeg rondom ons in op hoogspanningsleidingen en klappen die daar op volgde leken wel van een kanon af te komen. Wat waren we blij dat het na ongeveer twintig minuten langzaam beter werd. Ik weet nu dat een regenbuitje zoals bij Basel geen probleem meer heeft voor de Volvo.

Op een van onze vakantiedagen maakte we een uitstapje naar Sion. Bij het verlaten van de parkeergarage bemerkte ik tot mijn schrik dat er koelvloeistof onder de auto lag. Het zal toch niet waar zijn mompelde ik.  Bij nadere inspectie bleek de koelvloeistof inderdaad van onze auto afkomstig te zijn. Gelukkig had ik nog een liter koelvloeistof achter in de auto liggen. Een heel gepruts om de fles onder uit de bak te krijgen want die lag natuurlijk helemaal vol spulletjes. Veel was er niet  uit de radiator maar een halve liter moest ik toch wel bijvullen. We reden, na wat boodschappen gedaan te hebben terug naar Visp. In Visp was het natuurlijk druk en uit het vooronder steeg af en toe wat damp op. Ik kneep hem wel, het zal eens zonder slag of stoot gaan De dames kochten wat Edelweiss bij een tuincentrum 3.25 Sfr. per plantje. Ik haalde snel een flesje stopleak voor de radiator en hoopte dat het afdoende zou zijn om het kleine lekje te dichten. Ik ben, nadat we weer op de camping waren nog even omhoog naar Mund gereden om te controleren of de radiator echt dicht was, gelukkig kon ik geen lekkage meer bespeuren en verloor ik nu geen koelvloeistof meer, of hij de hele rit naar Nederland zou overleven moest ik maar afwachten.

26-06-2007 km stand 218581
Na het telefoontje van het ziekenhuis in Deventer dat opa Evert was overleden, moesten we hals over kop terug naar Holland. Ik hoopte maar dat de radiator het de hele weg vol zou houden. Uiteindelijk is stopleak een lapmiddel. Het eerste opstakel, toen we vertrokken was de buitentemperatuur die inmiddels opgelopen was tot een graad of 28. Om bij de autotrein in Goppenstein te komen moest ik ongeveer 20 minuten steil klimmen en dat kon alleen in de tweede versnelling. Ik dacht als ze dit haalt dan kom ik gegarandeerd thuis en heeft de pil me gered. De motor was super heet toen ik boven in Goppenstein aankwam, maar van lekkage geen spoor te vinden, dit gaf de burger weer moed. In Basel was het erg druk, maar ook daar kwamen we ongeschonden uit de strijd. De rit naar huis verliep verder vlekkeloos en het koelsysteem is nog altijd netjes dicht.

16-09-2007 km stand 221476 2e X INBRAAK !!! op vrijdag 14-09 kwam ik wat vroeger van mijn werk  naar huis omdat er iemand jarig was. Ik denk zo rond een uur of half elf. Ik had mijn auto noodgedwongen op een plaats neergezet die ik niet erg prettig vind en wel langs de opgaande weg naar Cambio, normaal staat de auto altijd op dezelfde parkeerplaats boven bij het postperron in Deventer. Toen ik bij de auto kwam  trof ik net als de vorige keer een behoorlijke gaos aan. De rechter zijruit aan de passagierskant was ingeslagen en alle kastjes waren leeggemaakt. Mijn spullen lagen verspreidt over de voorstoelen. Een hoop glas in de auto natuurlijk. Ik reed vloekend naar huis en belde uit frustratie gelijk naar Carglass  een vriendelijke juffrouw nam op  en vroeg de de gegevens van de auto.  Om 22:40 belde Carglass om mij te vertellen dat ik direct naar de Europaweg in Apeldoorn moest komen om een nieuwe ruit  te laten plaatsen. De gegevens van de groenekaart werden uitgewisseld en ik kreeg te horen, omdat ik wa-casco (+ruitbreuk) ben verzekerd bij Alianz waren er ook dit keer geen kosten aan de reparatie  verbonden. Om 23:10 reed ik bij Carglass de werkplaats binnen. Harmen, de monteur haalde het portier uit elkaar en verwijderde het glas. Eigenlijk ben ik best blij dat ik gelijk een nieuwe ruit heb laten plaatsen. Dan ben ik er ook vanaf. Bij nadere inspectie blijkt, dat de inbreker iets tussen de ruit en de sponning in heeft gezet want de sponning is toch enigszins ontzet. Dus daar moet ik nog een keer naar laten kijken als ik in Apeldoorn ben. Harmen, deed zijn uiterste best om het geheel zo goed mogelijk te herstellen, maar kon niet voorkomen dat de ruit bij opgaande beweging aan het eind moeite heeft om in de rubbers te blijven, met een beetje hulp sluit de ruit gelukkig prima. Ik heb nu geen aangifte bij de politie gedaan dom, maar ik heb gewoon geen zin om er nog energie in te steken. Het enige wat is verdwenen zijn de zelfgebrande CD's en wat kleingeld ik denk een euro of twee en een half. Dus weer een onzinnige inbraak. Van de laatste inbraak van 25-06-2006 heb ik geleerd en laat niets waardevols meer in de auto  liggen dat hebben de inbrekers nu ook gemerkt en zijn zonder waardevolle buit moeten vertrekken.

15-11-2007 km stand 225139 De eerste roest sporen. Al een tijdje zat er een roestplekje op de dorpel naast de linker achterdeur. Af en toe de staalborstel er overheen en dan werkte ik het netjes bij. Eigenlijk niets bijzonders tot vandaag. Ik haalde zoals gewoonlijk de staal borstel over het roestplekje en spontaan viel er een gat in de dorpel. Goede raad was duur. Natuurlijk was ik geschrokken want in mijn ogen zag het er erger uit als het in werkelijkheid was. Ik belde Jan en vroeg of hij het laswerk voor zijn rekening wilde nemen. Helaas had hij geen tijd zodat ik een andere oplossing moest zoeken. Dan maar naar Haverhoek de autosloperij. Een van de monteurs bood aan om voor 70 Euri het stukje schoon te maken en te repareren. Ik ging akkoord. Er werd een andere 460 naast gezet en Andr sleep uit de Volvo van mij het slechte stukje uit de dorpel. Daarna werd het nieuwe stuk uit de andere Volvo geslepen en op maat gemaakt. Het geheel werd weer in elkaar gelast, afgekit en in de Tectyl gezet. Ik ben er expres bijgebleven om te zien hoe hij het deed en ik moet zeggen een klasse stukje laswerk. Thuis nog even de boel afgewerkt met Polyesterplamuur, geschuurd en gespoten. Nu is de auto tenminste weer netjes want 10 december moet ze voor de keuring bij vriend Gerrit van Kwik-Fit.

15-12-2007 km stand 225145 Hoera de HD-BV-69 is zonder kleerscheuren door de keuring gekomen. Er moest alleen een sterretje in de voorruit gerepareerd worden en dat is verzekeringswerk. De kosten.... je wil het niet weten .... 19 euri. Eindelijk eens een normale keuring.

25-06-08 km 223104 Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat in mijn dagboek heb geschreven. Dus moet het nu maar eens gebeuren. Vorige week even bij mijn vrienden van Kwik-Fit geweest. Al een tijdje klapperde de uitlaat ergens achter onder de kofferbak. Dus toch maar eens gekeken wat nu de oorzaak was. Het bleek dat het achterste ophangrubber was verdroogd en een van de middelste rubbers was verdwenen. Gerrit was zo vriendelijk om de rubbers te vernieuwen en het geklapper is nu over. Laat je het zitten gaat natuurlijk zowel de uitlaat als het subframe naar de knoppen. Toen de auto op de brug stond kon ik gelijk even een blik werpen op de techniek waar de zon nooit komt. Het zag er allemaal nog netjes uit. Het enige wat ik tegenkwam is een versnellingsbakhoes van een aandrijfas die wat lekt/zweet.  De achterklep heeft langzaam een beurt nodig want daar ontstaan wat roestplekjes. Ik heb het er mat Jan al over gehad. Ik denk dat hij me wel zal helpen met het schuren en afplamuren.  het benzineverbruik valt mee en ik zit gemiddeld op 1:10,5 dus dat is heel netjes. Verder eigenlijk geen problemen. O ja, de cruise-control heeft af en toe nukken. Op de snelweg valt hij spontaan af. Maar soms blijft hij ook normaal werken. Dus als er iemand is die dit probleem weet te verhelpen, stuur me dan even een mailtje


Op dit moment 16-07-2008

10-07-08 km 223095 De achterklep is weer helemaal 100%. Sinds een tijdje bemerkte ik dat zich in de rand van de kofferklep roestvorming begon te vormen rond de kentekenverlichting. Dus dat moest aangepakt worden. Het was mooi weer, een mooie kans voor de reparatie. Het was een graadje op 22 dus een mooie temperatuur waarbij de lak snel kan drogen. Eerst alles goed geschuurd, daarna een antiroest coating erop afgewerkt met ijzermenie en daarna alles weer in de kleur gespoten. Gelukkig was ik er op tijd bij en waren er geen echte problemen ontstaan. Gelijk nieuwe lampjes in de kenteken verlichting gezet, want die zagen er ook niet meer uit. Na de reparatie de auto eens een goede poetsbeurt gegeven, zodat 460GLT er weer top bijstaat.

19-07-08 km 223200 Een dagje  naar Limburg begon met een hoop ellende.


Helaas pech onder weg, de ANWB hielp ons weer op weg.

We hadden met mijn moeder afgesproken dat we samen met mijn tante, die ik in januari heb verhuisd naar Geleen zouden gaan om haar verjaardag te vieren. De afspraak was om, om 09:00 uit Deventer weg te rijden zodat we rond de koffie in Geleen zouden zijn. 5 km buiten Deventer ging het mis, ik zag een rood lampje op mijn dashboard branden, mmm water temperatuur, dat is vreemd en tegelijkertijd zag ik dat mijn temperatuurmeter in het rood stond. Shit dacht ik dit is niet goei ..., dus snel motor uit en de afrit van parkeerplaats "de Vundelear" opgezocht die gelukkig super dichtbij was. Kap open en ja hoor, een kapotte waterslang was de oorzaak. Er zat niets anders op om de ANWB te bellen. De prognose was een uur. pffff dus wachten maar. Ineens realiseerde ik me dat de zomervakantie ingegaan was. Top drukte met al die caravans.  10 minuten later kwam het gele autootje de parkeerplaats opgereden oei dat is snel zei ik tegen de monteur. Op het hoofdkantoor  zeiden ze 1 uur, hij lachte eens vriendelijk en vertelde dat hij dicht in de buurt was toen hij de melding kreeg. De ANWB monteur bekeek de ellende en probeerde de slang te repareren. Helaas bleek de slang zo slecht dat reparatie niet meer mogelijk was dus moest er een nieuwe komen. Natuurlijk was het een complexe slang en moest hij terug naar Deventer om er een op de snorren. Na ongeveer 3 kwartier was hij terug met... jawel een waterslang. Weliswaar een tweedehandse maar deze moest het probleem oplossen. De montage verliep snel. Inmiddels had ik bij het tankstation 5 liter koelvloeistof gehaald en vulde het reservoir. Ik bedankte de ANWB monteur en gaf een goede fooi, die had hij wel verdiend vond ik. Om 11 uur reden we de snelweg weer op. Helaas 2 uurtjes verspeeld maar het was niet anders. Richting Limburg was het vreselijk druk wegens de vakantie-uittocht. Maar ondanks alles waren we om 13:30 in Geleen. De weg terug verliep vlot en zonder problemen. Verbruik 1:12.3 Dat vond ik heel netjes. Later bleek dat de kop het toch niet had overleefd maar dat was 70.000 km verder ...

23-09-08 km 234125
Bij controle van het oliepijl bleek dat er een litertje bij moest. Na ongeveer 4000 km was dit niet te gek vond ik. Bij het vullen liep er een beetje olie langs de motor, Ik veegde het met een stuk papier weg. Maar kon toch niet voorkomen dat er wat olie op de beschermplaat onder de motor terecht kwam. De dag erop lag er dus wat olie onder de auto. Niks bijzonders dacht ik. Maar de dag erop lag er weer olie onder de auto. Dat vond ik niet normaal dus ging ik op onderzoek uit. Het bleek dat de hoes bij de linker aandrijfas helemaal vet was. Ik maakte een afspraak met Volvo.  Bij de dealer gekomen bleek dat de keerring de geest had  gegeven. Dus vervangen moest worden. Een paar uur werk was het wel zei Henk. Uiteindelijk kostte de reparatie het 277,92 euro. Natuurlijk werd daarbij ook het uitgaande lager vernieuwd en de versnellingbakolie ververst.


16-10-08 km 235125

Als een tijdje had ik het idee dat ik een kapot voorwiellager had. Dus werd het tijd om er wat meer aandacht aan te besteden. Met de rit naar Brussel  begon ik steeds meer te twijfelen dat alles 100% was. Toen ik thuis kwam belde ik mijn maatje Emmo. Ik vertelde hem wat mijn bevindingen waren. Hij zei kom maar gaan we even een stukje rijden. Bij de rit vertelde hij me dat het geluid herkende. Het is geen kapot lager,  dat weet ik zeker. Kijk maar eens of al je wielbouten vastzitten. Ik geloofde er geen moer van. Maar toen ik het wieldopje van het rechtervoorwiel verwijderde bleken alle 4 de wielbouten los te zitten. Poeh, zei ik daar heb ik zeker 2000 km mee gereden. want zo lang hoor ik het al. Vlug alle wielbouten nagetrokken. gelukkig bleef het bij 1 wiel, de rest zat perfect vast. Dus een raad, heb je lichtmetalen velgen. loop zo af en toe je wielbouten na. Ook begint hij wat koelvloeistof te verbruiken.. Misschien toch een lekke koppaking.. we zien wel..

21-11-10 km 262359
De keuring zit er weer aan te komen.. Het koelvloeistof verbruik is gestabiliseerd en zo af en toe moet er een half litertje bij.  Misschien toch de radiator. Dus nogmaals een pil in zijn koelwater. Helaas kunnen we niet vinden of de kop lekt.  Verder loopt de auto als een trein en heeft me nog nooit in de steek gelaten. Als we straks in Heino wonen dan moet hij wel heel zijn omdat ze dan km's moet gaan maken.

08-12-10 km 278111
De keuring, brrr helaas moet de complete dorpel aan de rechterkant vervangen worden dus dat wordt een duur klusje. De remleidingen moeten opgeschuurd worden en de voorbanden moeten vernieuwd worden. Uiteindelijk een prijskaartje van bijna 1000 euri.. Maar ja daar heb ik ook geen andere auto voor.   

28-12-10 km 278722
De keuring is achter de rug, de dorpel is gerepareerd en ik kan weer een jaar vooruit.. In middels hebben we een huisje in Heino gekregen en moet ik elke dag naar Deventer heen en weer rijden.  De winter .. ik hoop dat hij er zonder kleerscheuren doorheen komt.

16-02-11 km 293157
Ja, ja, de auto is nog altijd in mijn bezit.  Hij heeft inmiddels wel wat problemen gehad maar die zijn opgelost.  Pas geleden was de kop gescheurd dus moest de motor uit elkaar. Een dure grap maar Bart, mijn monteur heeft top werk verricht in een een zeer korte tijd zodat de Volvo weer perfect rijdt. De linker homokineet heeft al een tijdje bijgeluiden maar daar zal hij wel oud mee worden denk ik . Ook heeft de roest toegeslagen  en is de hele rechter dorpel vervangen. 2, nieuwe banden en twee nieuwe remslangen, de achterremmen zijn vervangen. De bovenste waterslang was ook wat zacht en heb ik ook vervangen.  Toch blijft het een Volvo waar ik met heel veel plezier meer rijdt.  Ik hoop dat de heftige winter van 2010 niet teveel aan hem knaagt.

06-04-11 km 299732
Nog even dan heeft de 460GLT 300.000 km gelopen. Een hele mijlpaal natuurlijk. De laatste tijd weinig of geen problemen. De winter heeft wel zijn sporen nagelaten en ik moet nodig de roestplekjes bij gaan werken. De keuring van december heeft hij glansrijk doorstaan. De homokineet aan de linker kant voor knapt nog altijd een beetje maar ben niet bang dat hij spoedig zal overlijden. De linkerkoplamp heeft af en toe wat nukken en gaat soms zonder enige aanwijsbare oorzaak op halve spanning branden. Het probleem zat in de aansluiting met de lamp en ik heb inmiddels de stekker vervangen.  De achterste uitlaatpot was afgeschreven en is ook vervangen.

13-04-11 km 300.000
Weer een mijlpaal. Op naar de 4 ton... of ze dit haalt ik weet het niet.. Maar wie niet waagt die niet wint zullen we maar zeggen. Op het moment alleen nog wat problemen met de achterbumper die knauw heeft gehad met achteruitrijden, even niet opletten en de prullenbak staat nu scheef en de bumper ook. De rechter dorpel is volledig vervangen en is weer als nieuw. het was we een dure ingreep maar nu kan ik weer jaren vooruit.  Helaas heeft de cruise control het nu helemaal begeven, ik weet niet wat er aan mankeert, reparatie wordt te duur dus doen we het wel zonder. Verder werkt alles nog perfect.  De achterste uitlaatpot en rubbers is gelijk ook maar vervangen.

300.000 Echte km.... trots !

28-07-11 km 304.186
De auto blijft nu gewoon probleemloos rijden. Helaas ben ik achteruit tegen een prullenbak aangereden en heeft de achterbumper een knauw gehad en heb ik moeten repareren. Een rot klus omdat ik er eigenlijk niet bij kon komen. Maar na wat doorzettingsvermogen is het toch gelukt.. De auto eens even een verwen beurt gegeven en alle roestplekjes weggewerkt. Helaas beginnen de spatschermranden aan de achterkant toch narigheid te geven maar motorisch ... helemaal geweldig.

11-11-11 km 314.480
De laatste 10000 km probleemloos gereden. Maar langzaam willen we toch een jongere auto echt nodig is het nog niet, de 460GLT doet het nog prima. Toch waren we langzaam opzoek naar wat nieuws. En of het zo moest zijn er kwam een  hele mooie zilvergrijze S40 op ons pad met een km stand van 69129 echte km. Dus de 460GLT moet helaas zijn plaatsje bij ons voor de deur afstaan aan zijn nieuwe broertje. In december moet de 460GLT weer gekeurd worden we zullen eens kijken wat er aan mankeert.  24 november een voorkeuring bij ASH en dan weten we hoe de vlag er voor hangt. De homokineet heeft het na 21.000 km nog altijd niet opgegeven en maakt nog altijd het zelfde geluid als het stuur helemaal naar links gedraaid wordt. Helaas beginnen de spatschermranden achter nu toch wat narigheid te vertonen. Maar verder is het een wereldse auto. Hij bracht me de laatste 2 jaar elke dag van Heino naar Deventer zonder ook maar 1x te weigeren. Ik hoop dat de S40 dat ook zal doen.. Misschien dat er al een handige liefhebber is die het stokje van mij overneemt. Het is echt een heel betrouwbare auto en de prijs... ach daar komen we wel uit.. dat zal niet het meeste zijn.

Zo ziet ze er nu uit in 2011

       

Dit zijn de aandachtspunten

28-11-11 km 315.125
De laatste loodjes. De auto is verkocht. Remond komt hem vandaag met Harrie ophalen. Het gaat me wel van m'n hart. De GLT is bij ASH geweest en Herman heeft een voorkeuring uitgevoerd. Tot mijn verbazing mankeerde er bijna niets aan de auto. Achter 2 remleidingen vernieuwen en de remblokjes voor helemaal op waren. De uitlaat lekte op 2 plaatsen bij de aansluiting. En dat was alles. Dus ik hoop dat Remond hem nog een keer vertroeteld zoals ik al die jaren heb gedaan. Echte GLT's vindt je niet meer dus het is best de moeite waard om hem nog een 3e leven te gunnen.  Het is 09:45 als de boys arriveren.  Remond loopt een keer om de auto heen met een big smile.. Volgens mij is hij blij met zijn aankoop. We vliegen nog 1x met z'n drien naar het postkantoor en schrijven het kenteken over. Bij thuiskomst gaat de auto op de vrachtwagen.
Toch doet het pijn als je auto, die je altijd zonder veel problemen van A naar B heeft gebracht weg moet doen.. Ik kan alleen zeggen Remond zorg goed voor hem... misschien raar maar er ligt een heel stuk van mijn leven is de witte Volvo... zoals je hier boven kunt lezen....

Het kenteken is opgeheven, dus ze is naar de eeuwige jachtvelden R.I.P..  460GLT ....

EINDE....
 

 


Volvo S40 1.8

Bouwjaar april 1999 -- km beginstand  69.129
Lees deze pagina als een boek het laatste nieuws staat onder aan

Dagboek van een Volvo S40 bouwjaar april 1999
ZG-JS-56

 

   

 

            

De eerste plaatjes van de S40

10-11-11 km 69.129
Het is 10-11-2011 Eens even op marktplaats kijken of er nog een mooie auto voor me in de aanbieding is. We zijn al een tijdje aan het kijken naar een andere auto.
De 460GLT is een fijne auto maar ik wil graag eens wat anders. Na het openen van de Volvo pagina valt mijn oog op een hele mooie zilvergrijze Volvo S40 uit 1999 ik kijk de km stand en mijn mond valt open. Ik overleg even snel met Max, mijn collega op het MBN en pak de telefoon.. Ja hallo met Gerrit Muller... Heeft U de S40 nog in uw bezit.. Ja hoor ik heb hem nog.. Uit het gesprek blijkt dat de  auto  van zijn schoonvader is geweest die kort geleden is overleden. Ik maak een afspraak met Gerrit om 's morgens te komen kijken. Ook op mijn werk lukt het om een dag vrij te krijgen.  's Ochtends om 07:45 met de GLT naar Veeningen waar de auto zou moeten staan. Ik kom om 08:30 aan maar er is niemand thuis.. Dus even wachten, het koude zweet breekt me uit. Een ben wel een beetje vroeg dus even wachten dan maar. Gelukkig om 08:45 komt Gerrit met de S40 aangereden. Ik bekijk de auto met een kritische blik en concludeer dat het glas van het linkerachterlicht kapot is, helaas wil Gerrit niets met de prijs doen. Verder zie ik op het eerste gezicht geen rare dingen. De km stand staat inderdaad op bijna 70.000 km.  Na wat onderzoek en een proefrit de knoop doorgehakt en de auto gekocht voor een zeer aantrekkelijke prijs. Daarna op naar naar het postkantoor om het kenteken over te schrijven.. Helaas bemerk ik te laat dat mijn rijbewijs nog in de GLT ligt dus snel nog een keer heen en weer.. Kenteken overschrijven ging als een speer en kostte maar 9,95 geloof ik ... Daarna met de nieuwe S40 naar huis.. Later op de dag samen met mijn maatje Emmo de GLT opgehaald in Veeningen. 

 

             

 

 

18-11-11 km 69.594
De grote beurt bij Volvo Nieuwenhuisen in Deventer zit er op.. Gelukkig geen rare dingen gevonden alleen moest de airco een onderhoudsbeurt hebben.
Complete distributie vernieuwd en olie, filters, remvloeistof en bougies verwisseld. Diverse lampjes vervangen. Dus ik kan voorlopig weer verder. 

 

        

20-11-11 km 70.158
Zijn eerste "grote" rit zit erop. We zijn afgelopen weekend naar Limburg geweest. De S40 reed als een nieuwe en het is een genot om met deze auto rond te mogen rijden.
Pa en ma Petrij vonden het ook een pracht auto en wensten ons veel succes en een hoop veilige km's.
Het verbruik staat op de grote afstand net even boven de 1: 12,
3  Opmerking, de verdeling van de benzinemeter klopt niet helemaal.


Het kloppende hart..

28-12-11 km 72.147
Het is een feest om met deze auto te mogen rijden.
Van zijn leeftijd merk ik helemaal niets en ik krijg niet anders als lof over de staat waarin de auto verkeerd.
Iedereen komt een praatje maken als ik de auto aan het vertroetelen ben. De radio heb ik inmiddels overgezet en speelt weer prima.
Alleen de achterboxen moeten nog aangesloten worden maar ik kon zo snel de juiste bedrading niet vinden.. Leuk klusje voor de zomer.
Het gemiddelde verbruik ligt op 1: 11,
5  Dus hij is minder zuinig als de 460GLT.. en zo zie je maar dat het chippen toch een doel heeft gehad.
Ook is hij lang niet zo snel als de GLT dat scheelt echt seconden bij een sprint en daar moet ik nog echt aan wennen bij het trekken van een "sprintje".
Gea is ook in haar sas met de nieuwe aanwinst, hij ruikt nog zo lekker nieuw van binnen hoor ik elke keer en de stoelen zitten als nieuw.


16-04-12 km 77.777
Alles gaat prima, geen olieverbruik en de auto rijdt gemiddeld 1: 11,5 Dus wel wat meer verbruik als de witte 460. Links achter ging 1 van de sidemarkers kapot.
Bij de Volvo garage in Heino een nieuwe laten plaatsen voor 29 euries. Het is een complete unit.
Eigenlijk te gek voor woorden dat je zo'n kapitaal kwijt bent voor 1 lampje..
In de nieuwere versies is daar gelukkig rekening mee gehouden en kun je alleen het lampje wisselen.  Verder geen bijzonderheden

01-08-12 km 83.930
Alles gaat perfect, inmiddels zit de APK er aan te komen. De voorbanden waren nu echt aan vervanging toe dus een even naar ASH gebeld.
Inclusief ventiel en uitbalanceren 89 euro per band. dat viel hard mee. Toen de wielen eraf waren bleek dat de remblokken ook aan vervanging toe waren.
Deze ook gelijk meegenomen, dit kostte 130 euro en inderdaad dat heeft geholpen.
Hij remt nu nog beter dan hij al deed en het rempunt zit nu weer helemaal bovenin. 23-08 moet hij voor de keuring. Eens kijken of ze wat tegen komen.
Verder is het lachen want zo af en toe trek ik de pijlstok eruit en stop hem dan maar weer terug want het blijft gewoon dezelfde stand. Zelfs na 15000 km.
Ook op de grote afstanden is het een geweldige auto. Ik heb wel eens met een nieuwe auto gereden, maar ik merk geen verschil met deze.
De airco doet het ook prima. Een ventiel onder het dashboard ruist wat als de airco aanslaat gelukkig verdwijnt dat geluid  binnen een paar seconden.
Wat ik wel mis is het acceleratie vermogen. De 460GLT was veel, maar dan ook veel sneller. Ondanks dat er maar een verschil van 15 PK's is. 
Topsnelheid ligt op de teller rond de 195 km/u voor de 460 was dit ruim 210 ..  

Inmiddels een nieuwe TOMTOM VIA aangeschaft, want de oude had me al een paar keer het spreekwoordelijke bos ingestuurd.

22-08-12 km 88.235
De keuring is achter de rug en zijn 15.000 km beurt. De busjes van het schakelmechanisme zijn vervangen en alles is weer update..
op naar de volgende 15.000 km. Binnenkort gaan  Gea en ik een caravan kopen.
Zwitserland zit zo diep in mijn hartje dat we volgend jaar een poging gaan wagen en naar Brigerbad met vakantie gaan..
Kijken hoe de auto zich houdt bij het trekken van onze onze nieuwe sleurhut..

22-02-13 km 87.115
Eigenlijk weinig nieuws te melden. We zijn de winter bijna door en ik heb geen problemen met de auto gehad.
Afgelopen vrijdag 2 nieuwe achterbanden laten plaatsen omdat 1 van de banden een bult had.
Bij het demonteren kwamen we er achter dat de banden zo goed als zeker de originele banden waren waar de auto mee afgeleverd is er stond in ieder geval 1999 op vermeld.

06-03-13 km 100.151
Precies 100.000 km .. een mijlpaal..
Vandaag is hij weg voor een nieuwe koppeling. De koppeling is weliswaar nog niet echt versleten.
Laat ik het zo zeggen hij slipt niet, maar zit wel heel erg hoog.
Daarom heb ik de beslissing genomen om hem toch maar te laten vernieuwen, zeker omdat we van de zomer met de caravan
met vakantie gaan naar Brigerbad in Zwitserland.
Ik moet er niet aan denken dat de koppeling onderweg de geest geeft want dan ben ik een hoop centjes kwijt en de vakantie naar de knoppen..
Nee .. als alles goed is kan ik de auto straks weer ophalen bij de garage en hoef ik me geen zorgen te maken.
 

Ik heb de S40 vanmiddag weer opgehaald en de koppeling is weer 100%.
Op het druklager kon je inderdaad de sporen zien van de vingers van de drukgroep. Dus mooi op tijd vervangen.
De plaat was trouwens ook zo goed als versleten. Dus al met al is de reparatie geen overbodige luxe geweest. 
De kosten van het vervangen van de koppeling waren 580 euri inclusief de drukgroep, plaat en druklager. 
Bij Volvo zou het grapje 1008 euro gaan kosten.  De algemene garage bleek dus een stuk goedkoper.
Als je wilt weten welke garage het was in Deventer stuur me dan even een mailtje.

02-06-13 km 118.008
De grote beurt zat er weer aan te komen.. Vol vertrouwen bracht ik de auto naar Volvo Nieuwenhuijsen in Deventer. Een telefoontje ...
waarin me verteld werd dat 2 reactiestangen aan de achterzijde vervangen moesten worden.. prijs bijna 600 euro .. pfff dat had in niet verwacht..
Toch maar gedaan want voor die centen heb je ook geen andere auto.  's middags om 4 uur kon ik hem weer ophalen.. op naar de volgende 20.000 km.    

26-07-13 km 120.726
Op naar Zwitserland ... 's avonds weggereden.. 's middags om 14:00 uur stonden we op de Camping Brigerbad in Zwitserland. Auto heeft het top gedaan. 
het laatste stukje naar Kandersteg moest helaas in de eerste versnelling.  Het klimmen in de bergen ook zonder caravan ging goed zolang het niet te stijl is. 
Het verbruik met de caravan lag gemiddeld 1:8,7. Ik Zwitserland heeft de auto het prima gedaan en ook op de terugweg hebben we helemaal geen problemen gehad..
Toch ga ik langzaam naar een betere "trekker" zoeken als we besluiten in de toekomst met de caravan  op vakantie te willen gaan. 

14-02-14 km 134.225
We zijn nu bijna een jaar verder, eigenlijk weinig of geen problemen gehad. Volvo Deventer heeft zijn best gedaan om de auto op de weg te houden en dat is prima gelukt.
Met pijn in mijn hart ga ik weer afscheid nemen van een super betrouwbare auto, die mij nog nooit in de steek heeft gelaten. De reden... Het is geen echte caravan trekker. 
We zijn in 2012 met de caravan naar Zwitserland geweest. Helaas was de rit van Kandersteg naar Goppenstein  niet echt een ontspannen ritje. 
De pas moest voor een groot gedeelte in de 1e versnelling genomen worden en dat gaf toch te denken. Dus op zoek naar een Volvo met spierballen.. En jullie raden het al ... na een jaar gevonden.
Het wordt een S60 2.4 T met ruim 200PK Geartronic (automaat) Na veel zoeken heb er 1 kunnen kopen in Aalbergen van Sanders automobiel bedrijf.... 

03-09-2020
Helaas is het kenteken van de S40 in september 2020 opgeheven, dus is ze waarschijnlijk naar de eeuwige auto jachtvelden R.I.P..  S40 .....
 

 


Volvo S60 5 cilinder 2.4 Turbo Geartronic

Bouwjaar april 2001 -- km beginstand  216.788
Lees deze pagina als een boek het laatste nieuws staat onder aan

Dagboek van een Volvo S60 bouwjaar februari 2001
14-HB-BS

14-02-2015


Zo vond ik hem op marktplaats

 

   

   

14-02-15 km 216.788
Na veel zoeken heb ik de Volvo met de spierballen gevonden in de vorm van een Volvo S60 2.4 T Geartronic uit 2001 met het kenteken 14-HB-BS. 
Vele heb ik laten schieten. Of te veel km's, kleur niet juist. kapotte bekleding, te veel defecten, Geen automaat  of turbo ... 
Eindelijk de juiste gevonden bij Sanders Autobedrijf in Aalbergen. Een klein autobedrijf, dat gerund wordt door 1 persoon  
Ik kon de auto een dag meenemen naar Volvo in Deventer om hem een aankoopkeuring te laten geven zodat we beiden wisten waar we aan toe waren. 
De jongens van Volvo Nieuwenhuijse ken ik al jaren en vertrouw ik blindelings.
Na een testrit en het aansluiten van de computer kwamen er nauwelijks meer problemen boven water dan die we al wisten. 
En Volvo beloofde me dat ze het schakelen van de Geartronic, weer goed konden krijgen, door de bak te spoelen  
De rest van de problemen zouden door Sanders opgelost worden. 
Er werden 4 nieuwe banden geplaatst, een stuurkogel en de remblokken aan de voorzijde vervangen. 
Natuurlijk kreeg de auto een kleine beurt. Na wat handelen kon ik de S40 voor een goede prijs inruilen. 

17-02-15 km 217.125
Ik vond dat de 5 versnellingen Geartronic automaat van de auto niet goed schakelde, zeker terug naar 1 deed hij het niet vlekkeloos.
Niets teveel gezegd over het spoelen van de bak  (powerflush), kosten waren ongeveer 360.-  maar Na 2000 km schakelde de auto weer prima.
Daarnaast liep de motor erg slecht stationair en stond tussen 600 en 1000 toeren te jutteren. 
Dit is bij een automaat super vervelend. Je moet echt je poot op de rem houden als je stilstaat  
Volvo heeft het opgelost door een nieuw "gasklephuis" te plaatsen kosten +/- 560 euro. Daarna had ik een nieuwe auto terug. 
Er zit nog een klein probleem in het stadslicht, maar dat gaat ook opgelost worden. 
Verder een vorst van een auto om mee te rijden, ook Gea is in haar nopjes met de S60.
Het verbruik ligt gemiddeld op zo'n 1 op 9.2 is vors maar redelijk voor zo'n zware auto.
De wegenbelasting komt uit op zo'n 78 euro per maand. Maar daar heb je dan ook een stukje geweldig comfort voor terug. 
De vol zwart lederen bekleding ziet er geweldig uit en is helemaal heel.
Na wat testen met simmetjes werkt de autotelefoon nu ook en dat doet me deugd, al gebruik ik hem niet omdat de reikwijdte niet voldoet. 
Voor zover ik weet zitten er verder geen problemen aan te komen. De distributieriem is vervangen bij 160000 km dus die kan nog wel even mee.
De 250 PK  die de 5 cilinder in combinatie met de turbo en de automaat levert laten de auto van meer dan ander halve ton 
in net even onder 7 seconden naar de 100 km sprinten en dat miste ik in de S40.  De remmen zijn subliem en geven je een super veilig gevoel.
Verder heeft hij natuurlijk heel veel extra opties die erg handig zijn en een geweldig Dolby Surround geluidssysteem met CD speler.
Het ingebouwde Navigatie systeem gebruik ik niet omdat het te complex is om snel in te stellen maar werkt wel 100%
De gescheiden Climate Control doet het ook erg goed en houd het interieur prima op temperatuur. 
De cruisecontrole is in perfecte staat zodat ik niet constant mijn poot op het gaspedaal hoef te houden.

11-03-15 km 218.109
Aankomend weekend de eerste grote rit.. naar Geleen we zullen zien hoe het verbruik is. 
Vandaag de auto helemaal in de was gezet en hem even nagelopen. 
Als ik net zoveel plezier van deze auto heb als van de S40 dan ben ik spekkoper. 
 

14-03-15 km 218.611
Ik kon het niet laten toen we in Duitsland waren om te kijken hoe hoog zijn topsnelheid ligt 
De teller bleef begrensd steken rond de 250 km/u .. toch een goede prestatie voor zo'n logge auto vind ik

18-03-15 km 219.306
Weer terug uit Limburg (Geleen) de eerste "grote" rit zit erop. Wat een fijne auto. Verbruik lag op 1:11,1 dat  vond ik heel netjes.
Veel gereden op de cruisecontrole +/- 120 km/u (gemiddeld 90km/u) Inmiddels heb ik de auto een poetsbeurt gegeven en dat heeft hem goed gedaan.
De zwarte biezen zijn na het poetsen met wat goedkope zwarte schoensmeer weer prachtig diep zwart en alle lichte plekken zijn verdwenen. ....    en blijven tot nu toe weg ....

21-05-15 km 223.244
Vrijdag de knoop doorgehakt, aankomende woensdag krijgt "het beest" 2 nieuwe ogen. Hij werd een beetje bijziend.
Dus 2 nieuwe koplamp units besteld bij Volvo. bewust niet gekozen voor imitatie. Deze blijken naar verloop van tijd te gaan lekken.
Door het wisselen van warm naar koud en andersom blijken de imitatie vocht op te zuigen.
Ook laat ik gelijk het Volvo embleem aan de voorzijde vernieuwen en n van de daklijsten. ....  

06-05-15 km 224.682
Alles dingetjes zijn aangepakt en inmiddels zijn we 5000 km verder. De bak blijft perfect schakelen.
Als hij echt warm is heeft de het terug schakelen naar de 1e versnelling een lichte schok tot gevolg
Het verbruik ligt ergens tussen 1:9 / 1/10 Dus het valt wel mee. Vorige week een sprintje  getrokken met een Audi A7 TD ..  Dat ging precies gelijk op   ..
Vermogens liggen ongeveer gelijk . Toch wel leuk om eens te proberen.

09-07-15 km 225.944
De Servicebeurt is achter de de rug. Weinig of geen problemen gevonden. De airco heeft gelijk een servicebeurt gehad.
En het interieurfilter is vervangen
Aan de achterzijde hebben ze een draagarm vernieuwd en de handremschoenen hebben een beurt gehad.
Nieuwe olie, bougies en filters geplaatst.
Remvloeistof is inmiddels vervangen. En een fysieke controle Totaal 840 euro aan kosten.  
Helaas mistte het serviceboekje. Florentijn van Volvo Nieuwenhuijse in Deventer gaat kijken voor een vervangend boekje. 
Volvo Card is ook weer up-to-date, dus hoeven we ons geen zorgen te maken
Voor onze vakantie onze Beyerland caravan even lekker gewassen zodat deze er ook weer prima voor staat.
Op naar Brigerbad in Zwitserland.....wij zijn er klaar voor.


Op naar Zwitserland Brigerbad - Wallis

20-08-15 km 229.348
De vakantie is jammerlijk alweer achter de rug. Zwitserland was een geweldige ervaring. De auto heeft het prima naar zijn zin gehad. Zowel berg op als berg af ging het perfect, wat een vermogen heeft deze S60. De Geartronic automaat  is een uitkomst bij bergaf rijden gebruikte ik de Manuele stand. schakelen doet hij in alle omstandigheden perfect.  De caravan van ongeveer 1000 kg was een eitje in tegenstelling tot de S40 die erg veel moeite had om de Beyerland de berg op te sleuren. Geef bij de S60 2.4 T gas en hij gaat er als een speer vandoor, ook de steile hellingen bij Kandersteg en Goppenstein zijn fun om te nemen. De 250 PK geeft hem spierballen, ook bij lagere toerentallen is het een beest. De cruise controle geeft je erg veel ontspanning en houd de auto overal perfect op snelheid.  In Brigerbad (Wallis) goed aangekomen. Tijdens de vakantie vele tripjes gemaakt naar hooggelegen bergdorpjes.  Dan geeft het rust als je niet na hoeft te denken of het problemen op zal leveren om een bepaalde (steile) trip te maken.
Op de terugweg naar huis reed ik op de pas naar Goppenstein een Renault Megane helemaal zoek.. Gea vond het niet echt leuk, maar ik had een big smile op mijn gezicht. Boven bij het treintje kwam de man verbaast kijken wat er voor een auto voor de caravan stond.... lachen natuurlijk... Hoofdschuddend liep hij weg.
Op de snelweg heerlijk ontspannen op de cruisecontrole.. wat wil je nog meer.  Maar jongens en meisjes wat was het warm op de terugweg ..de buiten temperatuur meter liep op naar 51 graden
Nog nooit meegemaakt dat het zo warm kon zijn. En dan ook nog een uur in de file bij Karelsruhe Durlach.


 


Gelukkig is de koeling en de airco van de S60 is subliem. Op de terugweg in Duitsland in de file bij Karlsruhe buiten temperaturen meegemaakt van 51 graden Celsius. Zowel de airco als de koeling van de auto hielden het super bij. Het verbruik van de auto met caravan (80 km/u)  is bijna gelijk aan een lege auto (130 km/u).  Zelfs  in Zwitserland kwam ik uit op een gemiddelde van 1: 9.4. Olie... totaal geen drup verbruikt. Totaal verreden km's 2550. Enkele reis Brigerbad  916 km.  Benzineprijs lag in Zwitserland rond de 1,50. Geweldige auto kan niet ander zeggen.  


Vlak onder Rosswald hoogte +/- 1480 meter

Wil je weten hoe we het in Zwitserland hebben gehad, klik dan op de link hieronder
Vakantie Zwitserland 2015


03-10-15 km 232.689
Vandaag heb ik de S60 een stuurhuisflush laten geven bij het bedrijf Powerflush Twente in Oldenzaal.
Het was op aanraden van de Volvo club. Kosten 130 euro.
Nou het was wel nodig. De olie die eruit kwam was gitzwart en bevatte veel rommel. 
ik kan zeggen dat de auto beter stuurt dan voor de flush. Hij is stabieler geworden en de stuurspeling is verdwenen.
Kortom het heeft geholpen en dat was de opzet
Ook hoor ik de pomp nu niet meer bij totale  stuuruitslag.

20-01-16 km 236.308
APK bij ASH + grote service beurt
In de stuurinrichting zat een knoep.. en het stuur wilde ook niet meer goed terug draaien als je het na een bocht losliet
Bij onderzoek bleek dat de onderste kruiskoppeling volledig kapot was
Na het vernieuwen van de kruiskoppeling stuurt hij weer als vanouds.
De remblokken aan de voorzijde moesten vernieuwd worden en de aandrijfashoezen zijn vervangen.

29-07-16 km 246.429
Servicebeurt  bij Volvo Nieuwenhuijse
Geen problemen  gevonden

13-09-16 km 248.447
Carterventilatie gereinigd en vernieuwd bij Volvo Nieuwenhuise
Een dure grap omdat de halve motor afgebroken moet worden om het er goed bij te kunnen

27-09-16 km 249.660
Compressie gemeten in combinatie met een motor flush, 2 cilinders hebben een iets lagere stand als de rest, ik denk dat de olieschraapveren
niet helemaal 100% meer zijn, hopelijk wordt hij er oud mee.
Olie verbruik blijft aan de hoge kant, maar niet verontrustend  1 liter op de 2200 km


03-10-16 km 249.947
Bij het naar huis rijden vanaf mijn schoonmoeder ging de auto ineens op 4 cilinders lopen
Gelukkig heeft hij er 5 en ben ik met wat kunst en vliegwerk toch thuis gekomen.
Het bleek dat de een bobine van de 3e cilinder de geest had gegeven en die van de 2e erg slecht was
Kortom 2x Bobine vervangen van de 3e en 4e cilinder en de auto rijd weer vanouds.

24-10-16 km 251.088
Onze trouwdag, afgelopen tijd helemaal geen problemen gehad.  

27-10-16 km 250.688
Gasdemper links van de achterklep bleek spontaan defect geraakt te zijn

Via internet een nieuwe gekocht en zelf gemonteerd. 


15-01-17 km 253.800
APK bij ASH in Heino.  
Geen problemen gevonden. 
Fijn als het ook eens meezit.

29-06-17 km 260.446
Ruitenwisser rechts vervangen, rubber was gescheurd.  

28-07-17 km 262.155
Vakantie gaat dit jaar met de caravan naar Limburg en wel naar camping de Vinkenhof onder aan de Keutenberg in Schin op Geul.
Alleen op de terugweg erg veel file gehad, het weer was niet echt geweldig tijdens de vakantie veel regen gehad waardoor het veld erg modderig was.
We hebben ons prima gered met de caravan en de voortent.    
De auto heeft het prima gedaan en verder hebben we geen gekke dingen meegemaakt.

13-09-17 km 262.162
Omdat ik overdruk in het carter heb waargenomen en het olieverbruik hoog blijft preventief nogmaals de carterventilatie laten vernieuwen en laten reinigen
Het was wel echt nodig want alles zat dicht gekoold. Een hele klus want het spruitstuk moet er af, gelijk het gasklephuis laten reinigen 
Helaas heeft het niet echt geholpen, maar ik weet nu wel dat de carterventilatie weer naar behoren werkt.
Olie verbruik is wat toegenomen, maar volgens Volvo moet ik me daar niet echt druk om maken, toch zit het me niet lekker.
Ook wat olie lekkage waargenomen, waar het precies vandaan komt is nog de vraag.
Dat er wat aan moet gebeuren is zeker.    

29-09-17 km 265.502
Uilijnen + draagarm rubbers bij ASH laten vernieuwen, hij stuurt nu tenminste weer rechtuit en de speling (klapperen) is ook weg.
4 nieuwe banden .  Trekkracht laat af en toe te wensen over.   


04-01-18 km 270.186
Vanochtend toen ik naar mijn werk wilde startte de auto wel maar niet van harte.
Dus snel de accu laten vervangen bij ASH, probleem opgelost.

07-01-18 km 270.401
Ik heb al een tijdje last dat de S60 niet echt goed trekt, we denken dat het Turboregelventiel de boosdoener is 
Hij moet toch voor zijn APK dus kunnen ze gelijk het probleem aanpakken

11-01-18 km 270.667
APK Nieuwenhuijse, magnetklep en turboregelventiel vernieuwd + alle filters vervangen
Auto trekt weer als een tierelier

12-02-18 km 271.114
 
problemen  ....
Vandaag kreeg ik ineens de melding "ABS heeft onderhoud nodig" na controle bij Volvo bleek de ABS computer de geest gegeven te hebben.
Toch maar even naar Nieuwenhuijsen om te kijken wat het probleem is.
Aiden, deed een paar testjes waaruit bleek dat de ABS computer de geest had gegeven, nieuw natuurlijk niet te betalen   
Er zat olie in de computer waardoorde
Maar via auto-onderdelen.nl kon hij een andere ABS computer/unit bestellen en plaatsen, waarna het probleem verholpen was. 
Ook dit keer weer een dure reparatie maar het is niet anders "zucht", waar houdt het op .....  kop Frans ...

12-03-18 km 272.227


Turbo perikelen .... 
De olielekkage wordt steeds vervelender en komt zo goed als zeker bij de Turbo vandaan.
Hij begint nu ook te roken uit de uitlaat als je vors accelereert.  
Tevens zorgde de olielekkage voor plekken olie onder de auto, niet echt milieu vriendelijk en het ziet er niet uit op de straat voor onze deur
Er hingen wel druppels olie aan de Turbo, waardoor we daar maar eens wat meer onderzoek aan moesten besteden. 
Na onderzoek bij het Turbocentrum in Zwolle bleek dat de turbo zijn beste tijd had gehad en dat deze aan revisie toe was
Ook de intercooler zat vol met olie, die zou in de reiniging ook meegenomen worden tijdens de revisie.  
Al met al zou het ook dit keer weer een bak geld gaan kosten.
Toch de knoop doorgehakt en de turbo laten reviseren, de motor laten spoelen en de intercooler laten reinigen
Gelukkig heeft alles geholpen en is hij nu lek vrij en hij rookt ook niet meer.
Het olie verbruik is iets minder geworden en is op dit moment ongeveer 1 liter op 2500 km
Eigenlijk nog wel wat hoog, maar daar zal hij wel oud mee worden ik zie in ieder geval geen gekke dingen meer. 

10-05-18 km 274.700
Gea en ik wilde graag een dagje naar tuincentrum Oosterik in Denekamp. Op de N342 ging het mis, ineens ging mijn oliedruklampje branden
Het zal toch niet waar zijn, ik gestopt en de klep open. Het was 1 grote olie bende in het vooronder. De hele distributie zat onder de olie,
Op het eerste gezicht leek het de keerring van de uitlaatnokkenas die de geest had gegeven.  
Goede raad was duur, dus de ANWB gebeld.  
De auto werd naar Volvo Deventer gebracht en ik kreeg voor 5 werkdagen een spiksplinter nieuwe Audi A1 TFSI mee.
Niet echt mijn auto moet ik zeggen. In de stad komt hij aardig mee, maar op de snelweg kan je het best rechts blijven rijden
Gelijk de distributie, waterpomp, rollen en ook de uitgaande keerring van de getimede inlaatnokkenas laten vernieuwen.
Een week later was mijn auto klaar en konden we weer sturen.
Nu hopen dat ik voorlopig geen problemen meer krijg, het heeft nu genoeg geld gekost.

23-05-18 km 276.114
Aandrijfashoes rechts voor vervangen door Volvo Nieuwenhuijse

22-07-18 km 276.475
Vakantie Zwitserland zit er weer aan te komen, dit jaar eens zonder caravan naar Brigerbad
Vlak voor Friburg op de heenweg  in Duitsland krijg ik ineens de  melding "motormanagement storing" waarna de auto in de noodloop gaat.
Dat is schrikken en balen zeker omdat hij netjes zijn servicebeurt heeft gehad.
In de noodloop kan ik met 80 km/u doorrijden  tot de eerst volgende parkeerplaats, de auto opnieuw gestart en dat hielp, alle meldingen waren weer weg ..
Pfffff .. niet leuk .. op naar Brigerbad, hopen dat hij het zelfde geintje niet nog eens uit haalt als ik bij Kandersteg de pas op moet
Gelukkig komen we zonder problemen bij het pension aan, snel even onder de kap gekeken, maar zie geen directe aanwijzigen.  
Tijdens de rest van de vakantie doet de auto het prima en vertoond verder geen kuren meer, de klim naar Moosalp en de Simplon leveren ook geen problemen op
Het zal wel een eenmalige actie zijn geweest, lijkt mij... maar niets is minder waar.       
Op de terugweg nadat we bij onze vrienden in het Zwitserse Benken bij Zurich zijn geweest net over de grens bij Schaffhausen krijgt hij weer "de hik".
Auto op de vluchtstrook motor uitgezet, opnieuw gestart en weg probleem ... uhhhh  ... over en rijden
Als we bij de grens bij Venlo passeren gaat hij weer in de noodloop.
Het zelfde ritueel uitgehaald en weg probleem daarna zijn we zonder problemen thuis gekomen 
Na een bezoekje bij de Volvo dealer blijkt dat er een klein scheurtje in de turboslang zit, waardoor de computer denkt dat het vermogen is weggevallen
Beide slangen zijn in middels vernieuwd zodat ook dit probleem is gelimineerd, daarna geen last mee gehad.     

09-09-18 km 277.897
Zo ELFIA 2018 zit er weer op. Samen met Leroy en Esther rijden we terug naar Putten
Dan in Ermelo krijgt Leroy een klapband.
Ik zet mijn auto met de alarmlichten zo neer dat het overige verkeer om ons heen moet
Dan een klap, een vrouw heeft mijn linkerbuitenspiegel er volledig af gereden omdat ze niet voldoende ruimte houdt
Gelukkig stopt ze en bied haar excuses  aan, we vullen de verzekeringspapieren zo goed en zo kwaad als het gaat in 
Uiteindelijk betaald de verzekering de schade  van ruim 550 euro.
Volvo heeft inmiddels een nieuwe spiegel geplaatst, erg vond ik ergens niet want de linker buitenspiegel was niet zo mooi meer  

08-11-18 km 282.788
Ik krijg het idee dat de auto steeds moeilijker gaat starten
Even een voltmeter aan het inwendige gehangen waaruit blijkt dat de laadstroom heel snel terug valt naar onder de 12 volt

12-11-18 km 283.019
Zoals verwacht heeft de dynamo de geest gegeven en wordt vervangen bij ASH. 


16-01-19 km 284.485
APK Nieuwenhuijse, geen echte problemen gevonden + Grote beurt
banden aan de voorzijde moeten vervangen worden

30-01-19 km 285,173
ASH monteert 2 nieuwe voorbanden en ik laat hem gelijk uitlijnen omdat ik het idee heb dat hij aldoor wat naar recht trekt  

20-04-19 km 286.964
Gasdemper rechts van de achterklep bleek spontaan defect geraakt te zijn. 
bevestiging kogelhouder aan de onderzijde was spontaan afgebroken
Zelf de nieuwe gasdemper geplaatst,.
 

  
       
Gasdemper achterklep

10-07-19 km 290.177
Koplampversteller links voor vernieuwd bij Volvo Nieuwenhuijse in Deventer
+ een fuseekogel links boven

16-07-19 km 290.510
Opnieuw uitlijnen  bij ASH, auto blijft naar rechts trekken bij het remmen
Naderhand bleek het een kapotte veerschotel te zijn aan de rechterkant, die uiteindelijk bij Volvo wordt verneiuwd   

05-08-19 km 292.492
Vakantie Brigerbad Zwitserland staat voor de deur, toch dit jaar gekozen voor pension `zur Traube`. 
Auto netjes een grote servicebeurt laten geven bij Nieuwenhuijse in Deventer.
De hele vakantie gedraagt de auto zich perfect, alleen bij het uitkomen van een bocht valt het vermogen weg
Thuis gekomen blijkt het een defecte nokkenas versteller te zijn die de boosdoener is
De vakantie verloopt prima en genieten optimaal van de prachtige omgeving
Op naar huis  ....
Nadat we het treintje afkomen in Kandersteg, begint de auto ineens te stotteren als ik gas geef, nee h ik wil naar huis.. kom op .. !!
We rijden door tot op de hoogte van Bern, waar ik de S60 op een parkeerplaats vlak voor  Muri parkeer en de ANWB bel


               Parkeerplaats aan de 6 bij Muri           

Omdat de motor elke keer op 4 cilinders begint te lopen vrees ik dat het net als eerder al eens is gebeurd een defecte bobine is
De Zwitserse ANWB ofwel TCS leest de computer uit waaruit blijkt dat de 5e cilinder elke keer overslaat bij gas geven 
Een poging gedaan om de bobine te vervangen, die ik altijd `spare` bij mij heb, helpt jammerlijk niet.
Het kan alleen een kapotte bougie zijn zegt de man van de TCS
Maar die hebben ze in januari in de garage vervangen toen hij een servicebeurt heeft gehad.
Toch kunnen we samen niets anders verzinnen, bij het uitlezen blijkt ook dat de nokkenasversteller een zwevend problemen heeft.
Maar dat kan het niet zijn volgens de TCS monteur.
Goede raad duur, dus gaan we opzoek naar een Volvo garage .. helaas zondag .. dus geen garage open. 
Het stekkertje van de injector van de 5e cilinder verwijderd zodat deze geen benzine meer in kan spuiten en voorzichtig doorrijden is zijn advies
Ik breng jullie wel naar Gmlingen dat is maar 5 km en daar is een Volvo dealer, daarna moeten jullie je zelf redden zegt de man van de TCS


                 Volvodealer in Gmlingen

Dat wordt een overnachting in Bern zeg ik tegen Gea . Gelukkig vinden we met wat plaatselijke hulp snel een ****  hotel
Ik denk wel dat er een prijskaartje aan dit hotel hangt.. We worden aan de balie prima geholpen en krijgen een prachtige kamer
Nu eerst maar een terrasje pikken om wat bij te komen.. heerlijke IJsthee met ijsklonten om af te koelen.
Daarna de koelbox in de auto plunderen en de laatste broodjes nuttigen. 


Gelukkig is er internet en kunnen we ons wat voorbereiden op de dag van morgen
's Morgens gauw naar de VOLVO dealer in Bern om een nieuwe bougie te laten plaatsen. Gelukkig zit die heel dicht bij. 


In eerste instantie wil de plaatselijke Volvo dealer me niet helpen, maar als ik om wat gereedschap vraag, lukt het ineens wel.  
Gelukkig blijkt onze expertise juist en snel kunnen we na een van betaling 220.-  weer op weg naar huis, duur bougietje of niet.  
De terugweg verloopt zonder verdere problemen en zijn we in no time in Heino, pffff eindelijk weer thuis
Thuis gelijk een de reserve bobine aangevuld met een bougie en in de koffer gegooid, want door schade en schande ben ik een stuk wijzer geworden
Uiteindelijk en in overleg heb ik de "schade" op kunnen gegeven aan Volvo
Gelukkig worden zowel de overnachting als de reparatie vergoed door Volvo Card, top service kan niet anders zeggen

Zwitserland 2020 het was een heel avontuur.


08-01-20 km 298.077
APK bij Volvo Nieuwenhuijse, veerschotel rechts defect.
De nokkenasversteller had al vanaf Zwitserland problemen, goed te zien, want de olie liep er bij het stekkertje uit
dus ook gelijk laten vervangen. Let op: want de software moet opnieuw ingelezen worden als je hem vernieuwd
Ik ben blij dat het probleem nu opgelost is en dat de auto weer als een tierelier trekt als je gas geeft.
   

    


VVT of nokkenasversteller ook wel Solenoid genoemd

Veerschotel rechts voor is inmiddels vervangen 
Door het vervangen van de veerschotel is het trillen tijdens het remmen bij hoge snelheid verleden tijd.
en remt de auto weer zoals het hoort

30-04-20 km 300.000
Yess .... weer een mijlpaal in het bestaan van mijn Volvo S60, 300.000 km en dat voor de deur ...
Op dit moment helemaal geen problemen meer, nadat ze de nokkenasversteller hebben vernieuwd rijdt de S60 weer als een zonnetje.
Olie verbruik blijft 1:2000 km redelijk constant.  


300.000 km


Zomer 2019

 

27-06-20 km 301003
Tijdens onze vakantie in Valkenberg gaat af en toe het lampje motormanagement branden, weer schrikken natuurlijk
Waarschijnlijk een defecte Lambdasonde.  De auto blijft verder goed rijden, dus maak ik me geen zorgen.  
Op de terugweg naar huis ging het lampje weer uit .. dus een aandachtspuntje

 

30-10-20 km 305037
Gasdemper links van de achterklep bleek spontaan defect geraakt te zijn. 
bevestigingskogels aan de onderzijde waren afgebroken net als aan de rechterkant
 

  

   Gasdemper achterklep
Inmiddels al een nieuwe geplaatst, de klep gaat nu weer netjes dicht

06-01-21 km 306210
De jaarlijkse APK bij Volvo Nieuwenhuijse, stond weer voor de deur.
Om een uur of elf werd ik gebeld ...
De accu moest vernieuwd worden omdat hij geen power meer had, vreemd want die had ik op 14-01-2018 bij ASH laten vernieuwen.
2 remslangen aan de achterkant moesten vernieuwd worden en nu was de veerschotel links voor aan de beurt.
De aandachtpunten waren wat speling op de stabilisatorstang aan de achterkant en de remschijven voor zitten aan de minimale maat
Binnenkort maar eens afspraak maken voor nieuwe schijfjes bij mijn reparatie mannetje in Heino 
Sinds 27-06-20 brand af en toe het lampje van het motormanagement.
Gelijk bij Volvo de computer uit laten lezen waaruit blijkt dat de voorste Lambdasonde af en toe een storing geeft, dus deze moet t.z.t. vervangen worden
Eindelijk ook gelijk de lekkende aansluiting van de kachel laten maken


 

De lekkage had hij al vanaf het begin, de mat links (bestuurderskant) was altijd wat vochtig aan de onderkant, maar ik kon niet vinden waar het vandaan kwam
Toen de lekkage erger werd bleek na wat zoek werk dat n van de "O' ringen de boosdoener te zijn van de aansluiting van de kachelradiator.
Ik verloor ook koelvloeistof, de rede des te meer om de oorzaak op te sporen
Fijn dat dit probleem nu echt opgelost is.

23-03-21 km 307338
Bij auto RIMA heb ik voor 50 euries na veel zoekwerk een nieuw lederen zitkussen gevonden dat 100% in orde is
Ik durfde het niet aan om het kussen zelf te wisselen dus heb ik mijn monteurtje gevraagd of hij het wilde doen.
Top reparatie en niet te duur, ik zit nu weer op een echt kussen en niet zo'n doorgezeten ding met allemaal kapotte stiksels
Gelijk de rechter buitenspiegel die mij ook 50 euro kostte vernieuwd, omdat de blanke lak er af begon te bladderen, gelukkig kon ik dit zelf.
Best een leuk klusje, achteraf bleek dat ik de kabel van de binnen vergrendeling niet goed had gemonteerd, dus moest ik alsnog de bekleding er voor een tweede keer af halen
Fluitje van een cent, 2 torx schroeven in het handvat en een stuk of 10 druknagels die heel makkelijk te verwijderen zijn.
Daarna pak je de complete binnenbekleding er in zijn geheel vanaf en hoef je alleen de stekker van de spiegel nog maar loste maken
De buitenspiegel zit achter een klepje met n M13 moer vast.
De plastic klinknagels waar de deurbekleding mee vast zit kun je bij AliExpress kopen 50 voor ongeveer 2.20 als je ze wil vernieuwen

23-03-21 km 307358
Doordat de voorste Lambdasonde verkeerde waardes creert blijft het motormanagement lampje nu constant branden,
Dat vind ik erg vervelend dus moest daar onderhand echt wat aan gedaan worden.
Wim maar eens gevraagd of hij het probleem niet op kon lossen.
Natuurlijk geen probleem,
Gelijk op het forum gevraagd voor welke Lambdasonde ik het best kon kiezen, het bleek dat er een Bosch in moest.
Die kon Wim snel vinden en zo werd ook de sonde vervangen en het lampje blijft nu uit.
De tijd zal het leren of het inderdaad geholpen heeft. 

30-03-21 km 307588
Tot nu toe verder geen problemen.
Van de week heb ik de S60 eens flink gereinigd en volledig in de was gezet en tevens een set nieuwe matten besteld bij WinParts.
De koelvloeistof heeft de linker mat geen goed gedaan, daarnaast is de set ruim 5 jaar oud, dus mag best een keer vervangen worden   

April 2021

 

12-04-21 km 307620
Nieuwe mattenset van WinParts gemonteerd, helaas kon ik de mooie originele matten met de rubberen rug niet meer kopen.
Als iemand nog paar exemplaren heeft liggen graag even een berichtje
Onderdeel nummer VOLVO 09468870 LH en VOLVO 09468872 RH (Estonia)

 

15-04-21
Inmiddels zijn de matten binnen, maar kunnen eigenlijk niet tippen aan de matten rubberen/ kuipmatten met bekleding die ik ooit bij Volvo heb gekocht.
We blijven zoeken naar iets goeds ...
 

17-04-21 km 307924

19-04 gaat de auto naar GS-Powerflush in Uden om nu eindelijk het slechte schakelen van de automatische versnellingsbak op te lossen
Ik heb al contact gehad met Gery Slot
Hij gaat het "brein" van de bak aanpakken en de bak gelijk spoelen, dan zou het probleem opgelost zijn garandeerde hij mij
Krijg netjes een leenauto mee, ik hoop dat het allemaal lukt.

 
Versnellingsbak code (Geartronic 2001)
 --- Filmpje over GS-Powerflush hoe het spoelen werkt .... Klik op het plaatje ...

19-04-21  km 307944
Inmiddels loopt de afspraak met GS-Powerflush en stappen we 's morgen vroeg om half acht in de S60 richting Uden
Het regent onderweg onafgebroken de rit naar Uden verloopt prima en we vinden snel het juiste adres op het industrieterrein.
We worden door Gery Slot met koffie om 09:00 uur hartelijk ontvangen en ik krijg de gelegenheid om even met Gery te praten. 
Hij verteld over hoe hij zijn bedrijf is gestart en door de jaren heen heeft opgebouwd
Ik vertel hem alles over de versnellingsbak problemen van de S60 en hoeveel plezier ik al aan de auto de laatste jaren heb beleefd.
Wat ik altijd dacht is, dat de ATF in de bak dunner werd naarmate hij warmer werd en dat voor problemen ging zorgen bijv. luchtbelletjes / schuim
Maar dat werd me al heel snel uit het hoofd gepraat.
Het blijkt dat het "brein" van de bak een aantal zuigers en kleppen bevat die heen en weer bewegen bij het schakelen en erg gevoelig zijn voor vuil.
De pennen zijn van metaal en het huis is van aluminium, bij het warmer worden zetten de pennen soms wat uit
en komen dan in combinatie slijtage en vuil klem te zitten in het blok of bewegen heel moeilijk heen en weer.
Revisie is eigenlijk geen optie omdat dan het probleem vrij snel weer terug komt
 
           
Het brein

Daarom worden er bij GS-Powerflush eigenlijk alleen maar originele en nieuwe onderdelen gebruikt.
Gery vertelde dat hij tijdens de revisie gelijk de bak zou spoelen en voorzien van nieuwe schone ATF
zodat het probleem als sneeuw voor de zon zou verdwijnen.
Hij heeft in al die jaren zoveel ervaring opgedaan dat hij precies weet welke bak wel en welke niet te redden is.     
De kosten liggen rond de 1000.- euro, kortom een behoorlijke kosten post.
Laat je bijv. nieuwe koppelingsplaten in een standaard S60 zetten dan kom je ook ongeveer op dat prijskaartje uit.
Dus zo bijzonder vind ik de kosten eigenlijk niet eens.

Daarna hebben we het nog even over het olieverbruik gehad, ongeveer 1 liter op de 2000 km 
Omdat hij nu toch bij Gery is heb ik de knoop maar gelijk doorgehakt en de motor laten spoelen zodat die ook weer lekker fris zou worden
Eigenlijk wil ik de carterventilatie ook nog een keer na laten kijken en nogmaals laten reinigen

Ik kreeg de leen auto mee, een Opel Astra met ruim 3 ton op de teller.. super fijn natuurlijk dat ik een auto mee kon krijgen
Zonder problemen heeft de Astra ons heen en weer gebracht.

22-04-21 km 308174
Vanochtend een telefoontje van Gery gehad, de auto staat klaar om opgehaald te worden.
Hij verteld mij dat de ingreep prima is verlopen en de bak weer schakelt als een nieuwe.
Tevens verteld hij me dat hij onder de indruk is van de staat van de auto waarin deze verkeerd.
Hij heeft de moeite genomen om er een behoorlijk stuk mee te rijden zodat de bak 'In kan leren"
Om een uur of 12 sta ik in Uden bij GS-Powerflush op de stoep.
Gery en ik kletsen onder het genot van een bak koffie nog even na en hij geeft me nog een paar tips als ik met de caravan misschien weer naar Zwitserland ga
Je zet de bak in de hand stand en moet hem zelf schakelen zodra het toetental onder de 2000 toeren dreigt te komen
Hou het toerental altijd boven de 2000 toeren is zijn advies, dan heb je "direct drive" en dat spaart de slijtage van de bak.
Op de snelweg draait hij in principe natuurlijk altijd boven de 2000 toeren, dus kan ik hem prima op de cruisecontrole zetten, desnoods in de 4e versnelling
De motor is gespoeld en weer lekker fris, ik hoop dat het wat helpt het olieverbruik terug te dringen, de tijd zal het leren.
Hij drukt me wel op hart dat ik na +/- 85.000 km terug moet komen om de bak te spoelen waardoor vervelende extra uitgaven
tot een minimum worden beperkt.  
  
Na het overhevelen van mijn spulletjes uit de Astra nemen we afscheid van elkaar en ik rijdt met een sneller kloppend hart richting de snelweg.
Zoooo wat een verschil zeg... dit had ik veeeel eerder moeten doen.
Het zonnetje staat hoog aan de hemel en zelfs de radio heeft er vandaag zin in.
Ik rij op mijn gemak en met een goed gevoel richting Deventer.
Bewust pak ik na +/- 100 km snelweg de afslag Deventer en rij binnendoor over Raalte naar Heino waardoor hij veel moet schakelen.
Soms bij een verkeerslicht even wat extra gas en met een "big smile" op mijn kaken voel ik hoe hij zonder schokken vlot door zijn versnellingen heen loopt.
Inmiddels weer thuis, ook bij koud wegrijden prima schakelen... kortom ik ben er heel erg blij mee dat de bak weer prima schakelt.... 

De rekening heeft Gery netjes, zoals afgesproken via mail verstuurt.

                GS-Powerflush Uden                     


---------------------------------------------

Wat komt er nog aan .....

- Remschijven en blokken aan de voorzijde vernieuwen deze zijn aan de minimale maat.
- Achterschokdempers preventief vernieuwen, deze zitten er al zo lang onder als de auto oud is geloof ik
- Achter stabilisator zou wat speling hebben zeggen ze bij de Volvo dealer
- Wat kleine lakspots oplossen
- Binnendeuren handgreepstrips opnieuw spuiten of vernieuwen ?
 

Wordt vervolgt : 

    


MAIL en andere zaken

Kreeg vandaag ook nog een een mailtje van een lezer (Marco van Veen)

-----Oorspronkelijk bericht-----

Van: Marco van Veen [mailto:marco0614439584@hotmail.com]

Verzonden:  dinsdag 7 september 2004 2:30

Aan: Petry_net@hotmail.com

Onderwerp: RE: Volvo '94

He daar, zit met enige verwondering je site te bekijken en het stelt me gerust dat meer mensen zijn als ik. Het overgrote deel van mijn vrienden vinden het maar een gezinsauto of een oudelullenbak. Maar mij recente 460 GLE 2.0i zien ze (na een kleine uplift) toch wel  zitten. Het begon met een 240 GL uit het jaar nul (gekocht voor 500 gulden) en blij dat ik er mee was. De auto was blauw, behalve de linkervoordeur die was grijs (top). Werd zovaak aan de kant gezet door de blauwmutsen dat als ik er 1 zag maar alvast langs de weg ging staan. Daarna volgden twee 440'tjes die helaas de strijd niet hebben overleefd. Op het moment zit ik helaas een beetje klem, het cilinderslot van mijn 460 is kapot. Maar vinden we ook wel weer wat op.  Die getunde uitgebouwde 460 is echt het einde. Is daar materiaal (uiterlijk) voor op de markt, of is het zoals verwacht zelf gefabriceerde.

Marco

09-09-2004 Donderdagmorgen een mailtje van Marco van Veen terug gekregen.

-----Oorspronkelijk bericht-----

Van: Marco van Veen [mailto:marco0614439584@hotmail.com]

Verzonden: woensdag 8 september 2004 3:45

Aan: Petry_net@hotmail.com

Onderwerp: RE: Volvo '94

1ltr (1.27 euro) euro 95 brengt me tien km verderop.  Als er manieren zijn om dit vrij hoge verbruik terug te dringen, laat het me dan zeker weten. Trouwens alle informatie met betrekking tot de verbetering van de 460 is  zeer welkom. Gisteren brak het cilinderslot van mijn contactslot. Na veel gekloot uiteindelijk de ANWB gebeld, die vervolgens met grof geschut het slot simpelweg open brak (ja daar was ik nog niet op gekomen). Maar goed hij start en rijd dus dat is al heel wat. Haal Woensdag of Donderdag het nieuwe slot op. Bij de dealer zelf want met zoiets als je contactslot neem je geen risico. Kosten: 
Contactslot 45
Op maat maken 10
Originele sleutel (bestellen) 16
Montage 20
E-mail en overige mag je gerust op de site plaatsen. Zal van de week ns een goede picture maken die ik je zeker zal mailen.
Groetjes Marco

To be continued:


 Specificaties Volvo 460 GLT 2.0i

 

 

Volvo 460 GLT 2.0i

 

 

 

 

 ALGEMEEN

nieuwprijs

23.302

 

 

afleveringskosten

n.v.t.

 

 

wegenbelasting 3mnd

69 - 80

 

 

carrosserie

4-deurs, Sedan

 

 

transmissie

4 v, automaat

 

 

brandstof

benzine

 

 

algemene garantie

1 jaar, onbeperkt

 

 

carrosserie garantie

8 jaar

 

 

introductie

september 1993

 

 

einde

juli 1994

 

 

 

 

 

 

 MOTOR

aantal cilinders

4

 

 

kleppen per cilinder

2

 

 

cilinderinhoud

1998 cm3

 

 

boring x slag

82,7 x 93,0 mm

 

 

compressieverh.

9,5:1

 

 

max. vermogen

80 kW (109 pk)

 

 

 

5200tpm

 

 

max. koppel

165 Nm

 

 

 

3500tpm

 

 

brandstofsysteem

multipoint injectie

 

 

klepbediening

ohc

 

 

turbo

nee

 

 

katalysator

geregeld

 

 

 

 

 

 

 ONDERSTEL

aandrijving

voor

 

 

remmen voor

schijven

 

 

remmen achter

schijven

 

 

bandenmaat

185/55HR15

 

 

draaicirkel

10,3 m

 

 

 

 

 

 

 MATEN & GEWICHTEN

lengte

4,44 m

 

 

breedte

1,69 m

 

 

hoogte

1,39 m

 

 

wielbasis

2,50 m

 

 

massa leeg

1040 kg

 

 

laadvermogen

540 kg

 

 

aanhanger geremd

1200 kg

 

 

aanhanger ongeremd

520 kg

 

 

kogeldruk

- kg

 

 

dakbelasting

75 kg

 

 

inh. bagageruimte

453 - 948 l

 

 

inh. brandstoftank

60 l

 

 

 

 

 

 

 PRESTATIES

topsnelheid

195 km/h

 

 

acceleratie 0-100 km/h

10,5 s

 

 

verbruik binnen b.k.

10 l/100km

 

 

verbruik buiten b.k.

7,8 l/100km

 

 

verbruik gecombineerd

8,8 l/100km

 

 

CO2 uitstoot

- g/km

 

 

 

 VEILIGHEID

ABS-remsysteem

ja

 

 

remkrachtverdeling

nee

 

 

remassistentie

nee

 

 

airbag bestuurder

nee

 

 

airbag passagier

nee

 

 

zij-airbags

nee

 

 

hoofdairbags

nee

 

 

tractiecontrole

ja

 

 

stabiliteitsregeling

nee

 

 

 

 

 

 

 COMFORT

centrale deurvergr.

ja

 

 

elektrische ramen

ja, voor

 

 

stuurbekrachtiging

ja

 

 

cruise control

optie

 

 

airconditioning

optie

 

 

parkeersensor

nee

 

 

 

 

 

 

 INTERIEUR

hoogteverst. stoelen

ja

 

 

elektr. stoelverstelling

nee

 

 

verwarmde stoelen

ja

 

 

sportstoelen

nee

 

 

leer bekleed stuurwiel

ja

 

 

verstelbaar stuur

ja, hoogte

 

 

leren bekleding

gedeeltelijk

 

 

hoofdsteunen achter

ja

 

 

neerklapb. achterbank

ja, in delen

 

 

middenarmsteun

ja, achter

 

 

leeslampje(s)

ja, voor & achter

 

 

toerenteller

ja

 

 

buitentemperatuurmet.

nee

 

 

boardcomputer

optie

 

 

stereoinstallatie

nee

 

 

navigatiesysteem

nee

 

 

 

 

 

 

 EXTERIEUR

interval ruitewisser

ja

 

 

lichtmetalen velgen

ja

 

 

schuif/kanteldak

optie

 

 

metallic lak

nee

 

 

meegespoten bumpers

ja

 

 

elektrische spiegels

ja, en verwarmd

 

 

mistlampen voor

ja

 

 

xenon koplampen

nee

 

 

koplampsproeiers

ja + wissers

 

 

inbraakalarm

nee

 

 

 

 

 


Volvo S40 2.0 Test

Bij de Volvo S40 Phase II moet je haast "n vergrootglas pakken om hem te kunnen onderscheiden van de Phase I. Niet dat we dat hebben gedaan, maar het is wel "n auto die je eens goed moet bekijken om de verschillen met zijn voorganger te zien.

Zien we grotere markeringslampen? Is de zwarte band op de voorbumper boven de kentekenplaat onderbroken? Zitten er scherpere vouwen in de bumper? Zo ja, dan hebben we te maken met een Phase II. Voor het geoefende oog bieden ook de knipperlichten vr en de achterlichten visuele aanknopingspunten. De Volvo hield z"n dashboard met een duidelijke afscheiding tussen het bestuurdersdeel en het gedeelte voor de bijrijder. Instrumentenpaneel en middenconsole zijn samengetrokken tot een soort cockpit. De bediening van de elektrische ramen en spiegels verhuisde van de tunnelconsole naar het bestuurdersportier. Op het instrumentenpaneel vinden we de gebruikelijke klokken en meters. Ook is er een digitaal uitleesschermpje voor de boordcomputer. Je kunt er allerlei informatie op aflezen, inclusief de buitentemperatuur. Volvo past in het interieur van de S40 kunststof en bekleding toe die eenvoud combineert met kwaliteit. Prima, maar een iets luxere uitstraling zou misschien geen kwaad kunnen. Met het zitmeubilair voorin is niks mis. Bestuurder en bijrijder zitten op ruime stoelen die het lichaam van opzij goed ondersteunen. Ze combineren stevigheid met comfort. De bestuurder kan zijn stoel in hoogte verstellen. Bij het zoeken naar een zo goed mogelijke zitpositie helpt ook dat het stuurwiel in hoogte verstelbaar is. Aan leefruimte ontbreekt het voorin niet, maar hoe zit het met de opbergruimte? Volvo heeft in de voorportieren van de S40 maar bescheiden portiervakken kunnen opnemen. Gelukkig zijn er nog heel wat andere plaatsen waar klein grut een plekje kan vinden. We vinden vakjes links onder "t stuur, in de middenconsole, vr de pook, in de middenarmsteun en op de tunnelconsole. Bekerhouders ontbreken.

Als we de wielbasis van de Volvo bekijken, dan zien we een lengte van 2,55 m. Niet super lang. Logisch dus dat mensen op de achterbank van de Volvo niet gigantisch plaats voor de onderdanen hebben, al komen ze niet te kort. Met de hoofdruimte is het maar matig gesteld. Dat komt door de aflopende daklijn van de S40. De kofferbak is flink ruim, er gaan heel wat koffers en tassen in. De in ongelijke delen omklapbare bank maakt uitbreiding mogelijk. Bovendien kan de rugleuning van de bijrijdersstoel voorover; voor nog wat extra ruimte.
Volvo rust de S40 achter standaard uit met drie driepunts rolgordels en drie - in hoogte verstelbare - hoofdsteunen. Hoofdairbags - die langs de zijruiten vr en achter omlaag komen - zijn standaard; zijairbags ook. Maar met de airbags voor bestuurder en bijrijder zit dat anders. Of eigenlijk niet met de bestuurdersairbag, die zit er altijd in. Maar de airbag voor de bijrijder is een optie zonder meerprijs. Volvo-"eigenaardigheden" zijn ook de veiligheidsgordels vr, die automatisch de juiste hoogte-instelling aannemen en de hoofdsteunen op de voorstoelen die je niet kunt verstellen, maar die geschikt zijn voor mensen van elk postuur. Voor extra bescherming zorgt bovendien een anti-whiplash-systeem.

 

Smokkelen

Voor deze test kozen we een Volvo S40 met 2,0-litermotor. Volvo smokkelt met z"n viercilinder met 1948 cc behoorlijk, want het is eigenlijk een 1.9. De zestienklepper heeft 2 bovenliggende nokkenassen en levert 100 kW/136 pk en 190 Nm. Volvo geeft voor de S40 2.0 een top van 205 km/h op en een sprint van 0-100 in 9,7 s. Zelf kwamen we aan de 11,4 s. Zo op het gehoor, blijft het in het interieur lekker rustig. Maar de decibelmeter spreekt andere taal: 66,5 dB bij 100 km/h en 70 als er met een gelijkmatig tempo van 120 wordt gereden. Toch, hinderlijk is dat hogere geluidsniveau niet. En het doet ook zeker geen afbreuk aan het kwaliteitsgevoel.
In zijn tweede levensfase voelt de S40 werkelijk heel solide aan. Comfortabel ook. Dat heeft hij voor een belangrijk deel te danken aan z"n nieuwe vooras en de gewijzigde afstelling van vering en demping die daarbij hoort. Soepeltjes glijdt de wagen over het asfalt en over wegdek van mindere kwaliteit. Op een vanzelfsprekende manier laat hij zich precies en direct besturen. Stabiel ligt hij op de weg en in snellere bochten blijft hij lang neutraal. Maakten de wagens van Phase I al de indruk dat je er nauwelijks mee in de fout kunt gaan; voor Phase II geldt dat nog sterker. Alleen het schakelen was niet helemaal wat we ervan verwacht hadden. Snelle bewegingen van "twee" naar "drie" kwamen niet altijd goed aan. Maar ondanks dat: een prima auto, hoor, die Volvo S40.

 


Aansluitschema kabelset aanhanger

AUTODlSTRllBUTlON NEDERLAND BV

 

Voor het eenvoudig aansluiten van de trekhaakcontactdoos op de autobedrading van elke auto. Tenzij door de fabrikant anders is voorgeschreven.

MONTAGEHANDLEIDING:

1. Maak in de kofferruimte de bedrading naar linker- en rechter achterlampen vrij.
2.
Zoek met een proeflampje de draden met de verschillende functies en verbind ze volgens onderstaand schema met de kabelset.

Opmerking: U hoeft geen draden door te knippen en geen isolatie van de draden te verwijderen. Leg de draad van de autobedrading in het doorlopende gleufje van de snelverbinder en plaats de draad van de kabelset in het afgesloten gleufje, knijp et een tang het metalen plaatje aan en sluit het klepje.

Linkerkabel

ZWART 58L (7) ACHTERLICHT LINKS EN KENTEKEN

GROEN 54L(1)  R.A.W. LINKS

ROOD 54 (6)  STOPLICHTEN

Rechterkabel:

BLAUW 58R (5) ACHTERLICHT RECHTS

GEEL 54R (4) R.A.W. RECHTS

BRUIN +31 (3) MASSA

Aansluiting 54 (9) is eventueel te gebruiken voor caravanbinnenverlichting. In dit geval dient men rechtstreeks van de accu een draad van minstens 1,5 mm2 naar de klem 54 (9) (2) te trekken. Wel verdient het aanbeveling in deze draad een zweefzekering te monteren. Bij enkele auto's kan hiervoor ook de stroomdraad van de kofferruirnteverlichting afgetapt worden.


Kijk ook eens op de volgende pagina's:
---------------------------------------------------

Welcome to the International archive of badly modified cars.

Volvo link pagina

Volvopagina.NL

Volvo 360 club

Autoweek

Van wanneer is uw auto